Gartner: Lenovo вече е най-големият производител на компютри

Gartner: Lenovo вече е най-големият производител на компютри
Според предварителни данни на агенция Gartner, HP вече не е най-големият производител на компютри в света, тъй като през третото тримесечие компанията е отстъпила мястото си на Lenovo. Според цифрите през периода китайската компания е доставила 13,8 милиона устройства, докато HP са реализирали 13,55 милиона. От Gartner отдават постижението на агресивната ценова политика на Lenovo, благодарение на която е бил спечелен допълнителен пазарен дял.

Според IDC обаче HP все още е на първо място, но с минимална преднина пред Lenovo - компанията смята, че HP са доставили 13,9 милиона броя, което им отрежда 15,9% пазарен дял, докато с 13,8 милиона броя Lenovo заема 15,7% от пазара. Анализаторите очакват доброто представяне на китайската компания да продължи и през идните месеци - тя е и единствената, която е увеличила доставките си в Щатите през периода.

Междувременно данните на Gartner и IDC отчитат спад в доставките на компютри в световен мащаб с 8% за година. Като причини за това се посочват забавянето на световната икономика и нарастващата популярност на таблетите. Овен това и потребителите са се въздържали от покупка в очакване на премиерата на първите устройства с Windows 8.

  • Че от кога Леново (или друг "производител" на компютри) произвежда Дънни платки, процесори, хард дискове или RAM памети (Пък и захранвания)?(whistle) То това си е почти като аз да си сглобя конфигурация и да й лепна марка "mkpetrov". :)
    mkpetrov