Германски съд нареди на Tesla да спре изсичането на гора за новата си Gigafactory

Германски съд нареди на Tesla да спре изсичането на гора за новата си Gigafactory

В неделя висшият административен съд на Берлин и Бранденбург нареди на Tesla да спре разчистването на гора в близост до столицата на Германия. Дейностите са част от подготовката на компанията за изграждането на първата ѝ фабрика в Европа. Решението на съда идва, след като държавната служба за околната среда даде зелена светлина за разчистване на гора, която заема 92 хектара.

Въпреки всичките тези решения, все още няма планово разрешение за изграждането на европейската Gigafactory. В случая става въпрос за подготовката на земята за новите съоръжения. Актът на съда идва сравнително бързо, тъй като рязането на дърветата е щяло да отнеме едва три дни и всяко закъсняло решение ще има необратими последици.

Искането за спиране на разчистването е подадено от местна група за защита на околната среда, наречена „Gruene Liga Brandenburg“ (Зелена лига на Бранденбург). От друга страна, има опасения, че съдебното решение ще накърни имиджа на Германия като място за правене на бизнес. Отбелязва се обаче сериозната опозиция към строежа поради опасностите за местната фауна и водните запаси.

Източник: Reuters