Google Assistant ще може да се обажда вместо нас

Google Assistant ще може да се обажда вместо нас

По време на конференцията I/O Google разкри, че работи по интересни нови възможности за Assistant. Така например през лятото компанията ще започне тестовете на функционалност, която ще позволи на гласовия асистент да прави от тяхно име резервации в ресторанти, да запазва час за подстригване или пък да купува билети за събития. Ако съответния бизнес има система за онлайн резервации, ще се използва тя, но ако такава няма, Assistant ще се обади по телефона от името на потребителя.

Това е възможно благодарение на технологията Google Duplex (тук има много примери за работата й), която позволява на асистента да разбира сложни изречения, бърз говор и дълги уточнения, за да отговаря естествено в телефонните разговори. След това резервацията ще бъде въведена в календара на потребителя с опция да бъде отменена при нужда.

Според Google разработката ще е от полза за много малки бизнеси, които нямат онлайн система за резервации и разчитат на такива по телефона. Компанията посочва, че нейно изследване е показало, че 60% от малките бизнеси, които приемат резервации по телефона, нямат онлайн системи, а от друга страна много потребители не правят резервации, ако съответната фирма не приема такива онлайн.

Източник: Google