Google блокира и Google Maps за Windows Phone

Google блокира и Google Maps за Windows Phone
Сайтът WPCentral.com установи, че потребителите на Windows Phone са лишени от достъп до Google Maps. В последните дни опитите на потребители да отидат на maps.google.com през браузъра на телефони с платформата водят до неуспех, а самите потребители са пренасочени към www.google.com/m без значение дали браузърът на телефона е в мобилен или в десктоп режим. Потребители са установили, че рестрикцията е наложена целево от страна на Google и касае единствено смартфони с Windows Phone. Промяна на параметъра User Agent на браузъра примерно изключва филтрирането на maps.google.com и го прави отново достъпен.

Ограничаването на достъпа до Maps е поредният инцидент в необявената война, която Google води с операционната система на Microsoft. Както вече писахме, Google официално обяви, че не планира да прави приложения за конкурентната операционна система, а от 30 януари потребителите на Windows Phone ще бъдат лишени от AciveSync достъп до Gmail и няма да могат да синхронизират календари и контакти с услугата на Google. В последните дни пък гръмна скандалът с YouTube и странните политики за Google спрямо конкуренцията при ползването на сайта за видеосподеляне.

От Google заявиха, че уеб версията на Google Maps е оптимизирана за браузъри, базирани на WebKit като Chrome и Safari, и тъй като Internet Explorer не е такъв, устройствата с Windows Phone не могат да имат достъп до услугата. Това обаче не е съвсем вярно и Microsoft побързаха да посочат, че мобилният браузър в Windows Phone 8 използва същата рендираща технология като Internet Explorer в Windows 8. Това подсказва, че Google изрично са блокирали достъпа до услугата и причината за това съвсем не се крие в браузъра.

Междувременно Google започна да осъзнава грешката си особено след като скандалът се раздуха и компанията се озова от лошата страна. Говорител на интернет гиганта сподели пред The Next Web, че пренасочването на потребителите на Windows Phone 8 към главната страница на интернет търсачката скоро ще бъде преустановено. Според компанията IE в WP7 не се е представял достатъчно добре и това е била причината за активиране на пренасочването. Подобни мерки са били взети и за други браузъри, например Opera за iPad. След подобренията в производителността на приложението Google вече работи за премахване на пренасочването.

http://www.wpcentral.com/google-now-blocking-windows-phone-using-google-maps
http://thenextweb.com/insider/2013/01/06/google-intends-to-remove-its-redirect-and-support-maps-on-windows-phone/

Оферти на деня

 • Конкуренция, какво да се прави.
  rscossworth
 • [Quote]Въобще, след излизането на WP8, купуването на телефон с андроид е оправдано само ако е за дете, жена или потребител с аналогичен акъл...[/Quote] Добре де изплюй какъв ти е личния конфликт с андроид? И престани със сексистки и интелектуални обиди към останалите потребители на форума!
  AVKansazov
 • Мръсен номер на \"търсачката\"! Но е разбираем защото Майкрософт започва да става опасен! Между другото едва ли потребител, ползвал картите на Нокия и Бинг ще се върне обратно към тези на Гугъл! Въобще, след излизането на WP8, купуването на телефон с андроид е оправдано само ако е за дете, жена или потребител с аналогичен акъл...
  РИМ
 • Липсата им може да се замести с конкуренти услуги и приложения. M$ какво очакват от google, тяхната нова OS е на няколко месеца, android е на няколко години, а официално приложение за outlook няма.
  vladovn
 • Да, и по темата за злото - ясно, че всяка корпорация е зла, но не виждам какво зло има в ограничаването на собствения софтуер за друга ОС (А и така или иначе при такъв пазаред нял е ясно, че ще има и много други липси, Гугъл далеч няма да са единствените, които няма да си мръднат пръста за тази ОС - съвсем нормално). Като не ти изнася, не купуваш дадената ОС и готово. А и наистина едва ли точно Google-приложенията ще са от значение за някой, който иска да си купи WP. Доколкото изобщо има такива хора, де.:PНо липсата им определено не е по вина на Google. Е, ако не броим, разбира се, конкуренцията от страна на Android.
  mkpetrov
 • Така и трябва. M$ винаги са се старали да убиват всякакви unix-и, докато са в зародиш. Google губи патентната война от троловете човекоядци, остава им да предприемат мерки, за да пречат на конкуренцията. Преди години BB си спряха услугата за различни у-ва от техните, не беше така коментирано.
  vladovn
 • Винаги М$ са определяли правилата ;) Чак толкова ГООГАТА да е елементарен и да си е изпил мозъка - е не вярвам...
  Xsurf
 • Да, не случайно из Рунета Google се нарича "Корпорация добра" ;) off topic: алоу, програмистите, оправете бъга с ескейпването на кавички. Т_Т
  fintaraBG
 • Да не мислиш, че някога първата и единствена цел им е била друга освен парите. Те с нищо не се различават от останалите. И наистина ли вярваш, че се движат от идеята да не правят зло? Аз мисля, че е точно обратното.
  jeff1980
 • Доколкото знам, движещата идея на Гугъл е \"Не прави зло\". С последните им действия, обаче, вече не съм сигурен, че спазват това. Нещо по-вече, започват да приличат на добре познатите ни \"стари\" IT-компании, за които печалбата е 1-ва и единствена цел.
  l_zdravkov
 • Много е добра даже тактиката на Гугъл... освен да печелят от конкурентни продукти на айфон, печелят и направо на територията на Епъл, като си продават собствените приложения без които айфон би бил доста нива по-надолу и всички много добре го знаят. Така че, не бих казал че е обгрижване, а доста голям удар под кръста. В същото време спират да съпортват Майкрософт за да не се присламчват партньорите на Гугъл към други операционни системи и съответно търсенето да намалее, а няма ли интерес няма и производство.
  benx1111
 • Те и за symbian го блокираха, но с навигацията на Нокия, Гугъл мапс може да се скрият някъде! А и гугъл мапс не е нищо особено, предвид това което виждам на Самсунга ми...
  Вито
 • [Quote]ама Apple са им по-голям конкурент и там е точно обратното. [/Quote]:D Ами на принципа \"обгрижвай врага да не ти се пречка\";) а Windows Phone изобщо не са им конкурент(поне за сега)
  rado243
 • Да, но не са ми ясни действията на Google - спират Exchange support, сега и картите. Да им бяха конкурент, окей, ама Apple са им по-голям конкурент и там е точно обратното. wtf google...
  fintaraBG