Google Glass се завръща като Glass Enterprise Edition

Google Glass се завръща като Glass Enterprise Edition

Изглежда, Google най-накрая намери точното приложение на проекта си за умни очила Google Glass две години след като прекрати работата по тях. Очилата се завръщат под името Glass Enterprise Edition и вече са част от експерименталното подразделение X на компанията Alphabet. Както е видно от името, новото решение не е предназначено за обикновения потребител, а по-скоро ще помогне на бизнеси в определени отрасли да подобрят производителността си. Въпреки че преди повече от две години Google спря разпространението на лимитираната серия потребителски модел, компанията продължи да доставя устройства за американски компании като GE, Boeing, DHL и AGCO.

Новата версия на очилата включва редица подобрения спрямо своя предшественик Google Glass Explorer. Постигната е по-лека конструкция със сгъваем дизайн, която е по-удобна при продължителна работа. Освен това са добавени по-мощна батерия, по-бърз процесор Intel Atom, по-надеждна Wi-Fi свързаност, нова призма за по-голяма проекция и 8МР камера вместо 5МР. Компанията посочва, че устройството има приложение в различни отрасли – от производство и логистика до здравеопазване. Очилата дават разнообразна информация на носещия ги, която им помага в работата.

Интересни са и някои от отзивите на компаниите, които са ползвали Glass. DHL съобщава за 15% увеличена ефективност по веригата за доставки. В сферата на здравеопазването медицинските служители могат да обърнат повече внимание на пациента, тъй като времето за обработка на документи е намалено с 20%. Това е възможно чрез партньорства с редица разработчици като Upskill и Augmentix. Те подготвят специфичния за нуждите на организациите софтуер, който в комбинация с Glass улеснява работния процес. От X обявиха, че Glass Enterprise Edition вече са налични за разширен кръг от компании, а разпространяването става чрез мрежа от партньори. Очилата ще се продават от софтуерни компании, които са разработили специализиран софтуер за тях.

Източник: X, Wired