Google Maps се завръща в Китай (обновена)

Google Maps се завръща в Китай (обновена)

Осем години след като Google спря да предлага услугите си в Китай като несъгласие с изискванията за цензура, компанията е готова да върне в страната един от най-популярните си продукти – цифровите карти Maps. Според информацията на Nikkei услугата е достъпна в източната страна от днес, след като през пролетта на миналата година компанията пусна в Китай своето приложение за преводи. В Китай обаче е налична специална версия на Google Maps, а единственото мобилно приложение е само за iOS. При опит за навигация до определена точка се стартира приложението AutoNavi, което е част от Alibaba. Според местни потребители двете услуги ползват едни и същи карти, което подсказва, че Google си партнира с AutoNavi, която осигурява картографските данни.

Nikkei посочва, че макар позициите на Google и на китайското правителство да са напълно противоположни по отношение на търсенето в интернет и YouTube, двете страни намират допирни точки по отношение на изкуствения интелект, който е сред новите приоритети за Китай. Източната страна иска да развие технологии за ИИ, а такива Google има в изобилие. Това партньорство ще помогне на Google да привлече експерти, да събере голямо количество данни и да проведе мащабни тестове на технологиите си за автономни автомобили. Американската компания вече обяви намеренията си да отвори в Пекин изследователски център за изкуствен интелект, а междувременно инвестира в китайска компания за стрийминг на геймплей от мобилни игри.

Източник: Nikkei

Ново

Според информация от Google публикацията на Nikkei е погрешна. Компанията посочва, че Maps е налична в уеб вариант в Китай от няколко години и засега няма приложение за iOS. Други промени в услугите на Google в Китай няма.

 

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция