Google може да спре да индексира френските сайтове

Google може да спре да индексира френските сайтове
Преди няколко седмици Google предупреди Франция, че може да спре да включва френските сайтове в резултатите от търсенето си заради закон, който ще наложи на интернет търсачките да си плащат, за да показват връзки към френски сайтове. От американската компания заявиха, че ще бъдат принудени да спрат да индексират френските сайтове. Изглежда, че дебатът се е разгорещил, тъй като според информация на агенция Reuters френският президент, в разговор с Ерик Шмид, е заявил, че Google трябва да започне да си плаща за връзките, които показва към френски сайтове, или да сключи сделки с компаниите, които ги поддържат.

Според информация на Google компанията препраща ежемесечно милиарди потребители към френски сайтове и ако компанията трябва да спази искането на Франция, това силно ще ги затрудни. До подобен закон във Франция се стигна след дългогодишните спадове на продажбите на вестниците в страната. Френският министър на технологиите също е отправил "съвет" към Google, а именно: компанията да започне преговори, за да потърси разрешение, което я устройва. Франция обаче не е единствената страна с подобен закон, тъй като в Германия също има подобен документ, работата по който все още не е финализирана.

http://www.reuters.com/article/2012/10/29/net-us-france-google-idUSBRE89S14520121029

  • Като престанат да индексират ще намалее посещаемостта на тези сайтове, рекламата ще секне, приходите също и самите французи сами ще задрапат да ги включат пак в гугъл. Даже ще искат да си плащат за това. Патриоти-идиоти!
    AVKansazov
  • Очаквам скоро французите да забранят и киното, защото спаднали продажбите на книги... Хвани единия, удари другия!
    TRG
  • Светът става място, все по-трудно за разбиране
    mr_j