Google обяви първата финална версия на платформата Android Things

Google обяви първата финална версия на платформата Android Things

Google публикува първата финална версия на новата си операционна система Android Things, която беше представена още в края на 2016 година и досега се намираше в етап на активна разработка. Тя е предназначена за умни устройства от сферата на интернета на нещата (IoT), а новото издание е първото с дългосрочна поддръжка до 3 години с поправки за стабилност и сигурност и е насочено към устройства, които са готови за пазара. Естествено самите производители също могат да предлагат ъпдейти и след този гарантиран период.

Заедно със софтуера от Google обявиха и поддръжка за нови System-on-Modules (SoMs), които са базирани на хардуерните платформи NXP i.MX8M, Qualcomm SDA212, Qualcomm SDA624 и MediaTek MT8516. Те са сертифицирани за масово производство и за тях е осигурена софтуерна поддръжка в рамките на три години, което трябва да улесни компаниите, които искат да произвеждат съответни джаджи. През следващите месеци пък ще бъдат пуснати референтни модели, които са базирани на тези платформи.

В анонса се обещава Android Things да бъде обновявана редовно с ъпдейти, които ще бъдат инсталирани автоматично в поддържани устройства, за да се гарантира сигурността им. Съществуват и опции за разширена поддръжка извън тригодишния период. За момента сред партньорите, които са потвърдили използването на новата операционна система, са LG и iHome с умни тонколони, както и Lenovo, JBL и LG с умни дисплеи. Устройствата би трябвало да се появят на пазара до края на лятото.

Източник: Google