Google Pixelbook е мощен хибриден лаптоп с Chrome OS

Google представи новия си лаптоп Pixelbook, който по същество е Chromebook с подобрена производителност. Устройството комбинира удобствата на стандартния преносим компютър с възможностите, които предлагат таблетите и смартфоните. Моделът е с компактни размери 290,4 х 220,8 х 10,3 мм и тегло 1,1 кг, а конструкцията му е изработена от алуминий. Дисплеят на Pixelbook е с диагонал 12,3”, резолюция 2400 x 1600 пиксела (235ppi), яркост до 400 нита и репродукция на 72% от цветовата гама NTSC. Той е свързан с основата чрез 360-градусови панти, които позволяват завъртането в различни позиции.

Съдейки по останалите характеристики на устройството, определено можем да признаем, че това ще е най-мощният Chromebook на пазара. Моделът работи с Chrome OS и за високата производителност разчита на 7-о поколение процесор Intel Core i5/i7, 8GB/16GB RAM и 128GB/256GB/512GB NVMe памет за съхранение на файлове. Батерията е с капацитет 41 Whr и според компанията може да предостави до 10 часа автономна работа с един заряд. Поддържана е и технология за бързо зареждане, която за 15 минути може да предостави заряд за до 2 часа работа.

Pixelbook е първият преносим компютър с вграден Google Assistant, който може да бъде активиран гласово или чрез специален клавиш. Виртуалният асистент ще има същата функционалност, която вече ни е позната от смартфоните и другите умни устройства със софтуера на компанията. Моделът има и 4 вградени микрофона, които помагат за по-доброто гласово разпознаване. По отношение на свързаността, лаптопът предлага 2 х USB Type-C порта, 3,5 мм жак, Bluetooth 4.2 и Wi-Fi (2.4 GHz, 5.0 GHz). Ако нямате достъп до Wi-Fi мрежа, Pixelbook може автоматично да използва мобилната мрежа на вашия смартфон Pixel, функционалност, която в другите смартфони трябва да активирате ръчно.

По отношение на софтуера, Pixelbook може да работи и с приложения за Android от Google Play. За звуково възпроизвеждане в устройството са използвани два говорителя, които поддържат surround технология, камерата позволява заснемане на видео с резолюция 720p при 60fps. Клавиатурата на Pixelbook е с меки клавиши и подсветка, а тъчпадът използва нови алгоритми, отчитащи натиска за по-точно проследяване. Като отделен аксесоар към преносимия компютър беше представена и писалката Pixelbook Pen, предназначена за писане и рисуване. Pixelbook Pen използва машинно обучение за разпознаване на ръкописен текст, а забавянето при въвеждане е сведено до 10 милисекунди. Стилусът отчита над 2000 нива на натиск и може да бъде използван под наклон до 60 градуса.

Цените за Pixelbook в САЩ започват от 999 долара за версията с процесор Intel Core i5, 8GB RAM и 128GB SSD. Най-мощният вариант, който включва процесор Intel Core i7, 16GB RAM и 512GB SSD, струва 1650 долара. Цената на Pixelbook Pen е 99 долара. Доставките на устройствата започват на 31 октомври в САЩ и Обединеното кралство, а желаещите да се сдобият с тях вече могат да направят предварителни заявки.

Източник: Google

  • Изглежда много готин, ама цената е... Иначе на досегашните Chrome буци можеше да се инсталира Ubuntu, а на някои и Windows тъй че вероятно и на този ще може. От друга страна 90 % от хората нямат нужда от пълноценен десктоп, щото само ползват Facebook, така че за тях и Chrome OS си е достатъчна. Ама пък за какво ли им е свръх мощен компютър.
    ipolit
  • Къде са всички, които се смяха на цената на Apple Pencil-a да се посмеят и на Pixelbook Pen-а който е 99 долара? ;) За тези $1к може да си вземеш един от мощните 13 инчови модели на Dell като XPS 13 или LG Gram, и да ползваш пълноценно Windows 10, вместо този неподдържан Chrome OS. Google нещо се опитват да копират Apple с продуктите си, но не особено успешно.
    foxfury
  • Доста неналожена, но за мен много лека и удобна ос. Всичко тук минава през web. Далеч е от функционалността на уиндоус но за ежедневни неща е супер. Отскоро доста от хробуците :D се ъпдейтнаха до пълната функционалност на андроид телефон/тблетите. Демек имат гплей, че преди това почти нямаше никакви приложения
    rumbo