Google Play зае първото място по брой изтеглени приложения

Google Play зае първото място по брой изтеглени приложения
Новината едва ли е особено изненадваща с оглед на доминиращото пазарно положение на Android, но според последните изследвания на агенцията Canalys Google Play води убедително и при магазините за приложения при четирите основни мобилни операционни системи. Според резултатите от проучването в момента 51% от всички сваляния на съдържание се извършват именно през магазина на Google, който е плътно следван от този на Apple. Очаквано Windows Store и BlackBerry World изостават значително към момента.

Въпреки лидерската си позиция обаче от Google трябва да преглътнат и една лоша новина. Google Play може да е лидер по брой сваляния, но категорично губи битката по приходи от самите приложения. В това отношение хората на Тим Кук все още са на светлинни години пред конкуренцията и са генерирали 74% от постъпленията от приложения и друго платено съдържание през първото тримесечие на 2013. Проучването на Canalys също така отчита ръст от 11% на свалените приложения в глобален мащаб, както и увеличение на продажбите на платено съдържание с 9% спрямо последното тримесечие на миналата година.

http://www.androidauthority.com/play-store-top-downloads-186840/

  • Apple прибират по-голям процент от всяко купено приложение, в сравнение с Google (40% срещу 30%). А и в Google Play безплатните приложения са повече. От там идва и разликата в печалбите.
    m.martinov