Google представи Android Wear 2.0 с нови часовници от LG

Google представи Android Wear 2.0 с нови часовници от LG

Очаквахме Google да представи финалната версия на платформата Android Wear 2.0 на 9 февруари, но компанията явно е имала други планове и го направи още днес. Софтуерът, който беше представен през месец май миналата година, трябваше да бъде готов през есента, но неочаквани проблеми удължиха разработката с няколко месеца. Заедно с платформата дебютират и два нови часовника от LG, но за тях след малко. През идните седмици някои от съществуващите модели ще бъдат обновени и това са Asus ZenWatch 2 и 3, Casio Smart Outdoor Watch, Casio PRO TREK Smart, Fossil Q Founder, Fossil Q Marshal, Fossil Q Wander, Huawei Watch, LG Watch R, LG Watch Urbane & 2nd Edition LTE, Michael Kors Access, Moto 360 2nd Gen, Moto 360 for Women, Moto 360 Sport, New Balance RunIQ, Nixon Mission, Polar M600 и TAG Heuer Connected.

Android Wear 2.0 осигурява много новости и сред тях са повече начини за персонализиране на дигиталните циферблати. Вече има възможност за добавяне на информация и действия от инсталираните приложения към always-on екрана, което осигурява удобен начин за достъп до важни за потребителя детайли. Има и начин за лесно превключване на циферблата според нуждите – така в офиса и във фитнес залата ще се показва различна информация. Приложението Google Fit, което е инсталирано в повечето часовници, вече може да отчита изминато разстояние, изгорени калории и пулс при ходене, бягане и колоездене, а освен това може да регистрира повторенията при вдигане на тежести, лицеви опори, клякания и други.

Платформата идва с нови начини за използване на приложения и вече е възможно изтеглянето им директно през часовниците от специална версия на Google Play Store. Освен това осигурява подобрени възможности за отговаряне на съобщения директно от получените нотификации чрез диктовка, набиране или изписване на отговора. Това работи в приложения като Facebook Messenger, Glide, Google Messenger, Hangouts, Telegram и WhatsApp. Android Wear 2.0 включва и Google Assistant за бърз достъп до информация, но засега се поддържат само английски и немски, а Google обещава още езици през идните месеци. Вече е възможен и стрийминг на музика от услуги като Google Play Music и Spotify.

Първите часовници с новата платформа са LG Watch Style и LG Watch Sport и е интересно, че и двата са създадени в партньорство с Google и имат въртяща се цифрова коронка за навигация в интерфейса. LG Watch Sport осигурява 1,38” P-OLED дисплей с резолюция 480 x 480 пиксела и Gorilla Glass 3, стоманен корпус, чипсет Snapdragon Wear 2100 с честота 1,1GHz, 768MB RAM, 4GB вградена памет и батерия с капацитет 430mAh. Допълнителните бутони служат за бърз достъп до Google Fit и Android Pay. Откриваме още Bluetooth, GPS, Wi-Fi, сензор за пулс, NFC за разплащания с Android Pay, LTE възможности за връзка и водоустойчивост (IP68).

Полиуретановата каишка на LG Watch Sport не може да се смени, защото част от антените се намират в нея, а продажбите му в Щатите започват на 10 февруари на цена 349 долара. LG Watch Style е по-малък и осигурява 1,2” P-OLED дисплей (360 x 360), 512MB RAM, 4GB памет и 240mAh батерия. Добавени са още Wi-Fi, Bluetooth и водоустойчивост (IP67), но не и повечето сензори от LG Watch Sport. Каишката за носене е от кожа и може да се смени с друга с ширина 18 мм. Часовникът е на цена 249 долара или 279 долара за версията с цвят розово злато. През идните седмици устройствата би трябвало да достигнат и до други пазари като Канада, Русия, Саудитска Арабия, Южна Африка, Тайван, ОАЕ и Англия.

Източник: Google