Google пусна тестова версия на Android 8.1

Работата по Android продължава и доказателство за това е появата на новата версия на платформата с номер 8.1. Засега софтуерът е наличен като тестова версия и може да се инсталира в Pixel 2 XL, Pixel 2, Pixel XL, Pixel, Pixel C, Nexus 6P и Nexus 5X. Планирано е още едно тестово издание в средата на ноември, а финалната версия ще бъде готова през декември. Тъй като става дума за предварителен софтуер, не са изключени бъгове, а Google посочва, че са възможни разнообразни проблеми със стабилността и някои приложения (включително и тези на Google) може да не работят, както се очаква от тях.

Както може да се предположи, новата версия носи малки промени и до известна степен оптимизира функциите на Android 8.0. Компанията е добавила нов програмен интерфейс (API) за невронни мрежи, което ще осигури на приложенията хардуерно ускорение за различни операции с машинно обучение. Има промени и при нотификациите, като приложенията ще могат да генерират звукови сигнали веднъж в секунда, а освен това е подобрено таргетирането на устройствата с по-малко RAM, което ще помогне на разработчиците на приложения.

Направени са промени в системата за автоматично попълване на форми, нови действия за предпазване на потребителите от зловреден код при разглеждане на сайтове и др. Обновяването най-вероятно ще активира и вградения в новите телефони Pixel чипсет за подобряване работата на камерата. Ако имате съвместимо устройство и искате да изпробвате новия софтуер, можете да го направите, като се запишете в Android Beta Program. Повече подробности можете да намерите в сайта на Android.