Google разкрива как работи видео стабилизацията при Pixel 2

Google разкрива как работи видео стабилизацията при Pixel 2

През уикенда Google публикуваха интересен материал за технологията за стабилизация на видеото при актуалните модели в серията Pixel 2, които, както е известно, поставиха нови стандарти в това отношение и донесоха на Pixel 2 първо място в класацията на DxOMark. Използваната технология се нарича Fused Video Stabilization и се базира едновременно на оптична и цифрова стабилизация. Това от своя страна води до краен резултат с минимални дефекти.

FVS използва за целта жироскопа на смартфона и оптичната стабилизация, за да анализира движенията на камерата. След това софтуерно се прави опит да се предскажат следващите движения на устройството и се редуцират нежелани ефекти вследствие на треперенето на ръцете на потребителя, размазване от движение, изкривяване от rolling shutter и движението на картината от постоянните опити за префокусиране.

Телефоните Pixel 2 комбинират двата варианта, като използват едновременно оптична и цифрова стабилизация на видеото. Решението се състои от три етапа: в първия се анализират данните от жироскопа, движението на оптичната стабилизация и други фактори, за да се изчисли реалното движение на камерата. След това изкуствен интелект филтрира информацията и предсказва бъдещите движения на потребителя.

В третия и последен етап се отстраняват допуснатите дефекти и така се получава и стабилизираното видео, което реално се записва. Според Google използваната технология позволява запис на видео с до 60 кадъра в секунда и резолюция 4K. Разбира се, засега екстрата е налична само в два смартфона, но се надяваме, че подобни решения ще намерят място и в продуктите на други производители.

Източник: Google