Google: Санкциите срещу Huawei ще създадат рискове за националната сигурност

Google: Санкциите срещу Huawei ще създадат рискове за националната сигурност

Според информация на Financial Times Google е предупредила администрацията на Тръмп, че ако продължи с намеренията за мащабни ограничения на износа, които са насочени срещу Huawei, рискува да компрометира националната сигурност. Американската компания иска да продължи работа с китайците, а нейни представители лобират пред американските власти да изключат Google от забраната, посочват запознати с разговорите.

Google се опасява, че няма да може да обновява софтуера в телефоните на Huawei, което според компанията ще накара китайската компания да разработи собствена платформа. Американците смятат, че операционната система на Huawei вероятно ще има повече бъгове от оригиналното издание на платформата и ще е по-податлива на хакерски атаки, което ще повиши риска за телефоните, включително и от Китай.

От години американските власти смятат, че телекомуникационното оборудване на Huawei може да се ползва от китайските власти за хакерски атаки, но с идването на Тръмп тези опасения заеха централно място в политиката му. Миналия месец правителството предприе и конкретни мерки срещу компанията. Сред тях са забрана Huawei да продава 5G оборудване в САЩ и забрана за американските компании да продават продукти на компанията.

След последната Google прекрати връзките си с Huawei, което й отряза достъпа до обновяването на Android. Впоследствие администрацията даде 90-дневна отсрочка на санкциите, за да могат компаниите да направят необходимите корекции.

Според FT през последните седмици представители на Google са отправили запитвания към търговското министерство за нова отсрочка или за изключване на компанията от забраната. Така компанията се е присъединила към групите, представящи големите американски производители на чипове като Qualcomm, които се притесняват от ефекта на забраната върху своя бизнес.

Източник: FT

  • Ми така де, изведнъж ще се окаже, че Хуавей напук на Америка пуска изгодни телефони с операционна система, която си поддържа Андроид приложения, но докладва само и единствено в Китай, не и в САЩ на Гугъл. С пазари като Индия и Африка, където и без това масово се инсталират пиратски apk и такава миграция не е никакъв проблем, САЩ за отрицателно време ще загубят милиони очи и уши. Това наистина ще им накърни интересите. Ама то трябва и мисъл, нали, само с гняв не става.
    tzincbg