Google ще оптимизира приложенията за Android с краудсорсинг

Google ще оптимизира приложенията за Android с краудсорсинг

През последните няколко години Google работи по това да направи приложенията за Android по-малки като размер. Това става чрез оптимизацията на кода и ресурсите, които се свалят в устройствата. Последната инициатива по въпроса е App install optimization в Google Play.

С функцията Google ще проследява кои части от приложенията се използват първия път, в който те се инсталират от потребителите. Така ще могат да се оптимизират инсталационните файлове, с което инсталацията и пускането на приложенията за първи път да е по-бързо за всички потребители.

Функцията, базирана на събрана от потребителите информация, не записва лични данни, нито проследява какво се случва извън конкретното приложение, като други инсталирани приложения или съдържание. Също така не се събират детайли за информацията, качена или свалена в приложенията.

С този подход Google ще зарежда елементи от приложенията според нуждата на потребителите. Така например социално приложение може да се свали във вариант, в който просто да гледате постовете, а функциите за споделяне да се добавят, когато са нужни или имате по-добра връзка. Функцията обаче ще може да се изключва от настройките на Play Store. App install optimization все още не е активна, но се очаква това да се случи скоро.

  • Най-после една интересна статия, въпреки че е много в "телеграфен" стил.
    Kuzmanow