Google ще плаща на издатели за включване в нова услуга за новини

Google обяви, че стартира нова лицензионна програма, чрез която ще плаща на издатели за съдържание. То ще бъде включено в нов новинарски продукт, който се очаква до края на годината и ще бъде наличен в Google News и Discover. Компанията посочва, че така ще помогне на издателите да монетизират своето съдържание чрез подобрено потребителско преживяване, което ще позволи на читателите да навлязат по-дълбоко в по-сложни истории.

Засега Google е сключила договори с местни и национални издатели от Германия (SPIEGEL), Австралия (InQueensland, InDaily) и Бразилия (Diarios Associados). Където е налично, компанията ще плати, за да осигури безплатен достъп за читателите за текстове, за които иначе се изисква такса. По този начин издателите ще могат да увеличат своята аудитория, а читателите ще получат достъп до съдържание, до каквото обикновено може би не достигат. Google посочва, че преговаря с още партньори, и очаква да сключи много нови договори през следващите месеци.

От години медийни организации критикуват Google и другите интернет платформи за тяхното отношение към чуждото съдържание и големия дял от приходите от дигитална реклама, който държат. Много малки издатели разчитат на приходите от реклама, за да продължат да съществуват, а в дългосрочен план те отиват във Facebook и Google. Неслучайно новата услуга ще стартира в Германия, Бразилия и Австралия – три страни, в които компанията се сблъска с много оплаквания по отношение на конкуренцията.

Източник: Google