Google вече официално се бори с фрагментирането на Android

Google вече официално се бори с фрагментирането на Android
Пускането на новата версия 4.2 на Android мина без излишен шум, не на последно място и заради урагана "Санди", който наложи отмяна на официалното събитие за представянето на платформата. Още по-малко шум пък предизвика промененото лицензионно споразумение за използването на новия SDK пакет за Android 4.2. В точка 4.3 от общите условия се е появила следната интересна клауза: "Вие се съгласявате, че няма да предприемате никакви действия, които биха могли да доведат или да предизвикат фрагментация на Android, което включва, но не е ограничено до дистрибуцията, участието в създаването или рекламирането по какъвто и да е начин на SDK, който е видоизменен от настоящия SDK."

Любопитното е, че това е първата сериозна промяна на лицензионното споразумение на Android от 2009 насам. Според коментатори целта на настоящата промяна е най-вече да предотврати експерименти от типа на съвместния проект на Acer и сайта Alibaba за смартфон със силно видоизменена версия на Android, която се продава под друго име. Само преди два месеца Google успя да спре в последния възможен момент представянето на устройството Acer CloudMobile A800, което щеше да се предлага с Alibaba OS. Тогава анонсираното събитие в Шанхай бе отменено в последния момент, като част от поканените журналисти вече бяха тръгнали за пресконференцията.

Иначе Android продължава да е силно фрагментирана платформа и все още не се вижда начин, по който Google ще успее да поеме контрол над този сериозен проблем. Според данни от компанията над половината потребители все още имат устройства с пуснатата през 2010 г. версия 2.3, а само 2,7% ползват версии 4.1 и 4.2.

http://developer.android.com/about/dashboards/index.html

 • Могат всички телефони, които са не по-стари от 2-3 години, тоест с поне Джинджърбред, да ги направят да вървят, но просто Гугъл гълтат повече пари, когато фирмите пускат нови телефони и те биват продавани. Защо си мислите първи са Оне Х и С3 с 4.1? Има още n-брой други телефони, които са хем толкова нови и хем почти толкова силни, но парите идват от high-end устройствата а не от mid,low-range телефончетата. Универсален софтуер за почти всякакъв хардуер го има от много време (дори преди Уиндоус 95), защо да не е възможно за \"мобилно устройство\", което си е ама баш компютър, да не говорим, че е с минимални изменения в цялостната архитектура?
  FrostNixon
 • ами естествено нали софтуера който ще се пише ще изисква и по-добър хардуер да не говорим за игрите. Говоря за момента двуядрен процесор е ок след 1-2 години едва ли ще се продава андроид с едноядрен процесор.
  benx1111
 • Да, а след 2 - 3 години ще кажеш, че оптималните изисквания за Android са 4 ядра и 2 GB RAM.
  centur
 • Ако говориш за телефоните с андроид трябва да имаш задължително двуядрен процесор и 1гб рам, всичко под тоя хардуер е зле и само ядове. Имал съм и на 1Ghz, и на 1.4Ghz, но двуядрения е съвсем друго нещо. На андроида му трябва сериозен хардуер.
  benx1111
 • За мен концепцията за умно устройство вече се изроди. Личното ми мнение е, че максималния хардуер, който трябва да се слага на устройствата е 512 MB RAM и едноядрен (максимум 1 - 1,4 ghz) процесор ARMv7 (Cortex-A8, A9, Scorpion, Krait или нещо от този род), защото с хубава оптимизация софтуера ще върви страхотно.
  Wishmak3r
 • Има разлика между компютър и смартфон. :) Иначе всеки компютър с уиндоус от последните 3-4 години и доста голяма част от произведените в последните 6-7-8 години има възможност да получи уин 8. :)
  makeno
 • ми да бяха пуснали високи изисквания за хардуера за да може да получават всички ъпдейти и готово... :) като не могат веднага да направят добра ОС поне това да бяха направили ...
  Loоper
 • Чудо голямо е! A това, което казваш за Windows е безсмислено бръщолевене, защото Android има повече от 10 версии за 3-4 години, докато нова версия на Windows излиза на доста по-голям времеви интервал.
  Wishmak3r