Адвокат съди Microsoft заради паметта в таблета Surface

Адвокат съди Microsoft заради паметта в таблета Surface
Американският адвокат Ендрю Соколовски е решил, че може да изкара някой и друг лесен долар от Microsoft, и е завел дело срещу компанията от Редмънд за подвеждаща реклама. Проблемът на Соколовски е, че той си е купил Surface с 32GB вградена памет, обаче установил, че от тях реално може да ползва само 16, защото останалите са заети от операционната система и предварително инсталирани приложения като Office 2013.

Възмутеният адвокат веднага завел дело в съда в Лос Анджелис, като обвинил Microsoft в нелоялни бизнес практики и подвеждаща реклама. От Редмънд коментираха задаващото се дело със спокойствие и в официално съобщение обявиха, че "Клиентите разбират, че операционната система и предварително инсталираните приложения заемат от мястото на вътрешната памет на устройството".

В интерес на истината Соколовски има относително нищожни шансове за успех, защото на официалния сайт на Surface коректно е отбелязано реално използваемото от потребителите пространство. В същото време абсолютно всички таблети и смартфони имат същия проблем и евентуален успех в съда на Ендрю Соколовски би довел до лавина от идентични дела срещу всички останали производители на хардуер. В заключение от Microsoft ехидно подмятат, че за Соколовски би било много по-лесно, вместо да води дела, просто да си купи евтина microSD карта с размер по негов избор и така генерално да си реши проблемите.

 • [Quote]Тук всички забравят, че със Surface идва и ПЪЛНА версия на Office 2013 (blush) Само тук отиват 1-2 GB. Да не говорим колко стойност прибавя именно този пакет към таблета. Ние знаем, че потребителите на iPad не ползват такива глезотии като Office, но искащите да правят нещо друго с таблета си освен да джиткат и да гледат филми вероятно не мислят така.[/Quote] Това какво общо има изобщо с темата? Ако искат и софуер за 1млн да сложат вътре, рекламата пак е подвеждаща.
  Parmenion
 • Тук всички забравят, че със Surface идва и ПЪЛНА версия на Office 2013 (blush) Само тук отиват 1-2 GB. Да не говорим колко стойност прибавя именно този пакет към таблета. Ние знаем, че потребителите на iPad не ползват такива глезотии като Office, но искащите да правят нещо друго с таблета си освен да джиткат и да гледат филми вероятно не мислят така.
  Emuhead
 • [Quote]По тази логика и айпад и нексус трябва да си сменят рекламите, защото и те предлагат по-малко от написаното на гърба. При surface поне може лесно да са разшири паметта с карта памет или usb стик. :).[/Quote] Разбира се, че трябва. Какъв е смисала да промотираш, че предлагаш устройство с 32 ГБ памет, като ползваемата такава реално е 16 ГБ? Иска ми се да ги осъди, ей така, за назидание, та да имат другите едно наум.
  Parmenion
 • Comparing apples and oranges? :D При PC съществува практика да се инсталира : Trial софтуер, т.н. bloatware. Производителя получава $2-$3 за всяка предварително инсталирана програма. ;)
  A4i
 • разбирам само ms да беше с такъв проблем, но не е [Quote]The original 2008 MacBook Air advertised 64GB of flash storage, but according to this report the actual amount free for user data storage was 38.29 GB. After laborious tweaking, owners of the first-generation MacBook Air were able to uninstall stuff and get that free space up to around 45GB.[/Quote] http://www.edbott.com/weblog/2012/11/lawyer-files-frivolous-lawsuit-over-surface-storage-space/
  chilko
 • (yes)
  Xsurf
 • Подвеждаща реклама има навсякъде, където се твърди, че Surface струвал точно колкото друг таблет \"Х\", но идвал с двойно повече памет. Примерно за iPad 16GB свободната памет е 14,5GB. Подобни са цифрите и за Galaxy Tab 16GB. Surface дори е с 15GB свободни , ане 16. Разликата с 16 GB iPad и Android табовете е около 1GB, което съвсем не е двойно повече. Отделно информацията преди 26 октомври беще следната : \"I am Ricardo Lopez, Test Manager for Surface RT. After the OS, OfficeRT and a bunch of apps, you will still have more that 20GB.\"
  A4i
 • В случая епъл, майкрософт и гугъл са на една страна и доста се съмнявам да не могат да се справят с подобни искания. :)
  makeno
 • Глупости нищожен като знам какви дела се печелят в щатите. А в това тук наистина има смисъл.
  Nistel
 • В такъв случай, който не иска surface, просто не го купува. Навсякъде го пише това, дори и в сайта на майкрософт. Но принципът е един и същи, независимо дали става за 1, 16 или 100гб разлика в паметта, затова ще е много интересно ако делото успее. Но шансът за успех на адвоката е нищожен. :)
  makeno
 • Разликата е, че повечето хора знаят, ч екогато купуват таблет или телефон и има 32 GB памет около 28-29 GB е използваема. Но няма място за сравнение между това да имаш с 3-4 GB и 16 GB неипзолзваема памет. И това, че може да се купи SD карта не ги оправдава. Човек плаща за дадена функционалност на у-во без да има претенции за закупуване на дипълнителни джаджи или аксесоари. Също се говори за ограничения, които SD картите налагат на Surface, защото не работят правилно със софтуера.
  vixfix
 • По тази логика и айпад и нексус трябва да си сменят рекламите, защото и те предлагат по-малко от написаното на гърба. При surface поне може лесно да са разшири паметта с карта памет или usb стик. :).
  makeno
 • [Quote]...на мен ми е чудно, как така от 32гб ОС ти взима половината? Вярно, че има вградени важни приложения ама чак 16гб да използват.[/Quote] В заетото пространсво на паметта има и backup на системата, така че да можеш да я възстановиш до заводско състояние когато пожелаеш... Друг е въпросът, че това не е необходимо на един опитен потребител и би трябвало той да си реши за какво ще използва паметта на устройството си....
  afficionado
 • Нова порочна практика. Трябва да се промотира като 16ГБ или поне да бяха замазали положението с мемори карта подарък.
  Nistel