Google вече поддържа търсене на песни чрез тананикане

Google вече поддържа търсене на песни чрез тананикане

Търсачката на Google получи нова възможност, която ще позволи да търсите в нея песни като ги изтананикате, запеете или просто изсвирите с уста. Това със сигурност ще помогне на хората, които се опитват да разберат коя е тази чута наскоро песен, която се е загнездила в главите им. Технологията на Google разчита на машинно обучение, за да разбере какво искате да изсвирите и го сравни с базата данни от налични изпълнения.

Функцията вече е достъпна в приложението на Google за iOS и Android, както и в Google Assistant, така че можете да попитате асистента “What’s the song” или да натиснете добавения в търсенето бутон “search a song”. След като тананикате 10-15 секунди ще видите списък с най-вероятните песни и процента на вероятност за всяка от тях. После можете да разгледате информация за всяка песен, да получите връзки за слушане в различни услуги, клипове в YouTube, текст и т.н.

Google дава и информация как работи функцията. Компанията посочва, че всяка мелодия е като своеобразен отпечатък, а когато изсвирите нещо моделите за машинно обучение трансформират звука в последователност от цифри, които отговарят на мелодията. След това тази последователност се сравнява в реално време с отпечатъците на хиляди песни от цял свят за установяване на потенциалните съвпадения.

Източник: Google

 • Ужас, не зная нито един песен на Азис или Шабан Шаулич :) :) :) Какво ще правя :) :) :) ,,Yestarday" я разпозна, въпреки фалшивото ми пеене :)
  Боби13
 • азис е много известен и мумията на тутанкамон ще ти го разпознае, дай нещо по старо от 70те години ;)
  avanteex
 • Работи безотказно. Пробвах го с Азис и Шабан Шаулич и ги позна от първия път :D
  mishobehar
 • Готина функцийка, ама или аз съм много зле или тя. Нищо не ми позна.
  ipolit