Хакери откраднаха 36 милиона евро от европейски банки

Хакери откраднаха 36 милиона евро от европейски банки
Находчиви хакери успяха да откраднат над 36 милиона евро от 30 банки в цяла Европа. Ударът е станал възможен благодарение на троянски кон, който се инсталира на компютъра и на мобилния телефон на жертвата. По време на атаката хакерите са успели да проникнат в над 30 000 акаунта за онлайн банкиране в Германия, Италия, Испания и Холандия и чрез тях да източат огромната сума. Това е вторият сериозен удар по банките през тази годинаq след като други хакери успяха по-рано да откраднат около 60 милиона евро чрез фалшиви банкови преводи от 60 финансови институции.

Подобно на първия удар и сега атаката е започнала от Италия и чак след това се е разпространила в другите държави. И при двата хакерски обира е използван вариант на троянския кон Zitmo, който няма никакви видими ефекти за потребителя. Особеното при настоящата атака е заразяването на мобилните телефони (с Android и BlackBerry) и атакуване на онлайн банкирането. В случая троянският кон записва всякакви кодове, изпратени от банката до потребителя, и ги препредава на хакерите. Те пък използват информацията, за да създадат в реално време втора сесия на онлайн банкирането и да нареждат парични преводи. Отделните транзакции са били на стойност между 500 и 250 000 евро.

Засегнатите потребители са били с телефони с Android и Blackberry. Цялата измама е била реализирана чрез класически спам, изпратен по e-mail на нищо неподозиращите клиенти на банките. При кликването върху линка в мейла те са си инсталирали троянския кон на компютъра, а най-комичното е, че по време на фалшивата банкова сесия жертвите са били приканвани да споделят мобилните си номера. След това те са получавали SMS с втори линк. Кликането върху него пък инсталирало троянския кон на телефона и давало на хакерите пълен достъп до онлайн банкирането на съответния човек.

Изводът от цялата история е, че въпреки настойчивите предупреждения на банките в цяла Европа все още се намират достатъчно лековерни хора, които са склонни да отварят всякакви линкове от непроверени източници и след това се чудят, като видят, че банковите им сметки са се изпразнили.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/a95130fc-3b18-11e2-b3f0-00144feabdc0.html

 • човешката глупост е безкрайна :D
  petar258
 • Предполагам,че тия всичките шарани са били страшно заети хора,на които живота им зависи от интернет банкиране:)Човешката глупост наистина е безкрайна,как може да предоставяш целия си живот на някакъв ефир,който всеки достатъчно запознат може да хакне.Още в един доста стар филм го казаха-мисля,че беше ЖЕГА-информацията е навсякъде около нас,само трябва да я уловиш.
  revoz
 • Android и Blackberry. Айде пак реклама на iOS. :D
  jeff1980
 • В случая операционната система няма значение, защото потърпевшите сами са си набили таралежа в гащите. Как може да отварят такива линкове, че после и от телефона чрез смс-а да инсталират червея просто не мога да го проумея. Че аз в моето интернет банкиране на влизам от никъде другаде, освен от вкъщи и от мобилния интернет на оператора. Никога досега не съм влизал през отворена wifi мрежа, защото си е чиста глупост според мен.
  nmnikolov