Хакери са атакували редица телекоми с цел кражба на информация

Хакери са атакували редица телекоми с цел кражба на информация

Хакери са се сдобили с достъп до системите на над десетина телекома и са изтеглили сериозно количество лични и корпоративни данни, сочи информация на компанията, занимаваща се с кибер защита Cybereason. Тя е открила и връзка към предишни кампании за кибершпионаж от страна на Китай. Засегнати са телекоми, опериращи в 30 държави, като целта е била достъп до информация за политици, правителствени представители и служители в правоохранителните органи.

Хакерите са използвали инструменти, които са свързани с други атаки, които се приписват на Пекин от САЩ и западните ѝ съюзници. Според Cybereason за това подсказва нивото на сложност, което не може да бъде постигнато от криминална организация. Представител на външното министерство на Китай заявява, че страната не би позволила осъществяването на подобна дейност на нейна територия или с ползването на нейна инфраструктура.

Cybereason отказва да назове засегнатите телекоми, но запознати източници споделят, че хакерските операции на Китай все повече имат за цел оператори в Западна Европа. В някои от случаите се компрометира цялата активна директория на целта, което дава достъп до всички потребителски имена и пароли в организацията. Според Cybereason за целите се използват множество инструменти, които преди това са били употребявани от китайската хакерска група APT10. От компанията са открили конкретни доказателства, че атаките произхождат от Китай.

Източник: Reuters

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция