Hamilton връща към живот първия електронен ръчен часовник

Hamilton връща към живот първия електронен ръчен часовник

Тази година се навършват 50 години от представянето на първия комерсиален електронен ръчен часовник и американската компания Hamilton реши да отбележи тази годишнина по специален начин. Тя прави това с модела PSR, който ще почете легендарния Pulsar Time Computer. Часовникът предизвика сензация, защото показваше времето не чрез механизъм с движещи се части, а чрез LED дисплей след натискането на бутон. Футуристичният дизайн му спечели място и в арсенала на Джеймс Бонд, който го носи във филма Live and Let Die.

Интересно е, че новото устройство носи името на Hamilton, а не на Pulsar, защото правата над марката са продадени преди години и се притежават от Seiko. Новият PSR разполага с хибриден LCD и OLED панел и може да показва времето постоянно върху LCD частта при по-ниска яркост, която се увеличава след натискане на бутон и активиране на OLED компонента. Добавени са покритие от сапфирен кристал и водоустойчивост на дълбочина до 100 метра. Hamilton PSR ще се продава от май на цена 750 долара за версията със стоманен корпус и 995 долара за лимитираната до 1970 броя версия със златно покритие.

Твърди се, че за създаването на Pulsar Time Computer заслуга има и българина Петър Петров, който пристига в Канада през 1951 година, а след това се установява в САЩ. Работи за НАСА, а през 1968 година основава компанията Care Electrics, която разработва безжичен болничен монитор за пулс. Участието му в разработката на дигиталния часовник обаче е спорно.

Източник: The Verge

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция