HMD пое контрол над марката Nokia за мобилни устройства

HMD пое контрол над марката Nokia за мобилни устройства

Nokia обяви, че сключената по-рано през годината сделка за лицензиране на марката й и на различна интелектуална собственост за период от 10 години с финландската компания HMD Global, е вече в сила. HMD е финализирала споразуменията с FIH Mobile (част от Foxconn) и Microsoft, което означава, че вече може да започне да изпълнява стратегията си за връщане на телефоните и таблетите с марката на Nokia на пазара. Заедно с това телефоните се появиха отново в сайта на Nokia, но засега са налични само обикновените модели, които и досега носеха името на Nokia.

Тази секция се управлява от HMD, която посочва, че през следващата година ще добави в сайта и първите смартфони и таблети с познатото на милиони име, които ще ползват Android. По силата на актуалната сделка Nokia ще получава лицензни такси от HMD за продажбата на всеки телефон и таблет с нейното лого, които ще покриват бранда и патентите на финландците. Вече усилено се говори, че в началото на следващата година ще видим два смартфона, а по-късно са планира и други. Очаква се премиерата на новото портфолио от устройства да бъде по време на мобилния конгрес в края на февруари. Устройствата ще се произвеждате от FIH Mobile.

От интервю на Bloomberg с изпълнителния директор на HMD Арто Нумела става ясно, че компанията се надява потребителите да си припомнят качествата, които преди години направиха от Nokia най-големия производител на телефони. Според него HMD ще остане вярна на марката, чиито продукти са известни със своята лекота на употреба, надеждност и издръжливост. Тези елементи ще бъдат комбинирани с отличен промишлен дизайн. Нумела посочва, че все още има потребители, които никога няма да докоснат смартфон, както има и група, която има нужда от втори телефон с батерия за месец на работа в режим на изчакване. Компанията ще обнови серията си с обикновени телефони, а приходите от нея ще се ползват за финансиране на бизнеса със смартфони и таблети.

Източник: HMD Global