Huawei анонсира мощен ARM процесор за сървъри

Huawei представи нов ARM базиран процесор за сървъри. Презентацията се състоя в момент, в който Китай се опитва да увеличи собствения си капацитет в разработка на чипове, а крайната цел е да се намали зависимостта от вносни продукти от САЩ. Извън това Huawei, които са най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, се опитват да разширят присъствието си при предлагането на облачни услуги и корпоративни сървъри, като това е един от начините да се редуцират щетите от опитите на САЩ да наложи ембарго на телекомуникационните продукти на компанията.

Новият чипсет се нарича Kunpeng 920 и е създаден от дъщерната компания HiSilicon, която произвежда и процесорите за флагманите на Huawei. От Huawei обаче изрично уточниха, че нямат за цел да превръщат бизнеса с чипсети в основен, а актуалното им предложение е част от цялостното портфолио на компанията. Kunpeng 920 е изработен по 7 nm технология и съдържа 64 процесорни ядра, което ще осигури по-голяма производителност за дейта центрове и облачни услуги.

Той е базиран на ARM технология и според създателите си предлага уникални предимства при консумацията на енергия и производителността. От Huawei също така съобщиха, че през 2018 година са доставили 900 000 сървъра, докато само преди 6 години, когато са стартирали този бизнес, бройката е била едва 77 000. Компанията продължава дългосрочното си партньорство с Intel, а новият й процесор ще допълни чиповете и сървърите на американците вместо да бъде техен конкурент.

Huawei посочва, че Kunpeng 920 работи при честота 2.6GHz и поддържа 8-канална памет. При стандартната честота процесорът отчита над 930 точки в тестовете с SPECint Benchmarks, което е с 25% по-високо от лидерите. В  същото време енергийната ефективност е с 30% по-добра от тази на конкурентите. Заедно с това компанията представи и новата серия сървъри TaiShan, която ползва Kunpeng 920. В нея има три модела, които са предназначени за различни задачи.

Източник: Reuters, Huawei