Huawei Cloud PC вкарва Windows 10 в телефона

Наскоро Huawei обяви кои телефони на компанията ще получат технологията GPU Turbo, а освен това компанията разкри, че част от бъдещия ъпдейт ще бъде и нова функция за облачна изчислителна работа. Нямахме представа какво означава последното, но благодарение на сайта Notebook Italia вече имаме повече информация за функцията, която на практика осигурява възможност за ползване на Windows 10 в телефона.

Това става чрез приложението Cloud PC, което позволява зареждането на виртуална машина с операционната система на Microsoft от сървър на Huawei. Разбира се, пълноценното ползване на Windows 10 върху толкова малък дисплей е невъзможно затова на помощ идва технологията на Huawei, която позволява връзката на телефона с монитор, мишка и клавиатура. Този режим използва обикновен USB-C към HDMI адаптер, така че не са нужни допълнителни инвестиции в специализирани докинг станции.

Разработката разчита на технологията Huawei Desktop Protocol (HDP), който е базиран на Huawei FusionCloud Desktop, а благодарение на HDP потребителите получават достъп и до файловете в паметта на устройството като могат директно да работят с тях в Windows 10. Услугата ще е налична за Huawei P20/P20 Pro, Mate 10, Mate RS и MediaPad M5, но в началото само за китайски потребители.

Източник: Notebook Italia

 • Същото можеш да постигнеш с TeamViewer или VNC - връзка със собствен компютър. Само че в случая това ще е виртуален компютър на сървър на Huawei (вероятно нает в google, Amazon или azure. Удобно е. Но пък си вързан само към Huawei, а и ако нещо стане - дано могат да се правят бекъпи, които да работят и на обикновен лаптоп. Освен това дали ще може да си инсталирам каквото реша? И не на последно място - трябва да имам достъп до тая виртуална машина и от нормален компютър.
  tzincbg
 • Ми аз не го разбирам точно така. Там пише "зареждане на виртуална машина" като добавим това че ще се предлага само на флагмански устройства, които ще имат и турбо функцията.Май нее точно както казваш. Аз съм ползвал втори уиндоус през виртуална машина, на лаптопа, но доколкото разбирам, в случая просто виртуалната машина е на сървър,за да не се налага да си пълниш паметта на телефона и е съвместима с андроид. Тоест би трябвало да си имаш функционален Уиндоус. Притесняват ме други неща,като нужда от много добра постояна връзка с висока скорост, това дали уиндоуса, няма да е на Китайски само и тн.
  stankovraca
 • Само дето в случая хардуерът на телефона не играе никаква роля - услугата е облачна (отдалечен екран), което означава, че и на нокиа с фенерче ако имаше интернет и приложение за отдалечена връзка би вървяло перфектно. Не виждам как това се различава от да кажем "team viewer" от телефона към компютъра освен, че имаш достъп до файловете ти на телефона директно.
  radko89
 • То с тея процесори и рам е напълно нормално вече. Началото на края на лаптопа...
  Вито
 • Ето това вече е иновация - евала.
  tzincbg