Huawei отложи премиерата на нов лаптоп в серията MateBook

Huawei отложи премиерата на нов лаптоп в серията MateBook

По всичко личи, че санкциите срещу Huawei вече се материализират, след като по информация на различни източници компанията е отменила планираната премиера на нов лаптоп в серията MateBook. Устройството трябваше да бъде представено по време на търговското изложение CES Asia 2019, което се провежда тази седмица в Шанхай. CNBC цитира главния изпълнителен директор на потребителската дивизия на Huawei – Ричард Ю, който потвърждава отлагането, но не уточнява за кога е била планирана премиерата.

Ю споделя, че това се дължи на поставянето на компанията в забранителен списък от страна на САЩ, а ситуацията определя като "нещастна". Премиерата е отложена за неопределен период в зависимост от развитието с наложената забрана, допълва той. Редица основни американски доставчици за компютърните продукти на Huawei като Intel и Microsoft изпълниха нарежданията, което логично се отрази на плановете на китайците.

Според информация на The Information бизнесът с преносими компютри генерира много малка част от приходите на подразделението за потребителска електроника на Huawei. Те от своя страна са около половината от общите приходи на компанията, които са били 107 милиарда долара през 2018. На фона на всичко това, информация на китайския Global Times опровергава забавянето на новия MateBook.

Изданието цитира запознат източник, според който компанията ще пусне нов лаптоп през юли в различни модели и конфигурации. Той ще използва операционна система Windows, което е в контраст с информацията, че Microsoft спира работа с китайците. Отхвърля се и твърдението, че засега Huawei е спряла производството на преносими компютри. Още по-интересна е информацията на анализатор на China Merchants Securities, който споделя, че новият лаптоп всъщност ще е базиран на ARM архитектура.

Източници: The Information, CNBC, Global Times

Оферти на деня