Huawei може да ползва и руската платформа Aurora

Huawei може да ползва и руската платформа Aurora

През последните седмици изобилства от новини около Huawei и проблемите на работата на компанията, които създаде администрацията на Доналд Тръмп. И няма как да бъде иначе, защото американският президент създаде една от най-сериозните кризи в технологичния сектор, която може да засегне милиони потребители в цял свят. Вече е ясно, че Huawei работи по собствена операционна система, която да ползва в продуктите си, ако преговорите на Китай със САЩ не донесат необходимите резултати.

Междувременно от руското издание The Bell идва друга интересна информация – според него Huawei може да обърне поглед към руската платформа Aurora, която е версия на финландската Sailfish. Вече имало разговори за това между главния изпълнителен директор на китайците Гуо Пинг и министъра на цифровото развитие и комуникациите Константин Носков. Темата била повдигната и на среща между Владимир Путин и Си Дзинпин. Разговорите вървят в две направления. Първото е добавяне на софтуера в смартфоните на Huawei с Android, а компанията вече провежда такива тестове.

Втората насока е локализиране в Русия на производството на част от компонентите за телефоните на Huawei. Ако преговорите доведат до резултат, не е изключено Aurora да се ползва само в Русия, където платформата се разработва като руската мобилна операционна система и има подкрепа на правителствено ниво. 75% от компанията, която разработва Aurora, се държи от "Ростелеком", а освен това има планове всички държавни служители, сътрудници на държавни компании и служители от бюджетния сектор да преминат към телефони с нея.

Източник: The Bell

Оферти на деня