Huawei може да продаде Honor за близо 13 милиарда евро

Huawei може да продаде Honor за близо 13 милиарда евро

Според запознати източници, цитирани от Reuters, Huawei планира да продаде филиала си Honor на консорциум, ръководен от дистрибутора Digital China и местното правителство на Шънджън. Стойността на сделката може да е 100 милиарда юана (12.79 милиарда евро).

Продажбата може да е следствие от американските санкции и фокусирането на компанията върху смартфоните от по-висок клас и продукти и услуги предназначени за корпоративни потребители. Междувременно не се очаква бърза промяна в отношението към Huawei след смяната на администрацията в САЩ.

Продажбата ще обхване почти всички активи на Honor, включително марката, развойните възможности и управлението на веригата за доставката на компоненти. Възможно е сделката да бъде обявена от Huawei още идната неделя.

15% от новото дружество ще държи Digital China, като освен това ще има поне три инвестиционни компании с дялове между 10% и 15%, които ще са подкрепени от местното правителство на Шънджън. Honor може да запази голяма част от служителите си и да излезе на борсата в рамките на три години.

Huawei създаде Honor през 2013, като брандът до голяма степен действа независимо. Продажбата на дружеството ще доведе до излизането му от забранителните списъци на САЩ и съответно отпадането на санкциите. Смартфоните с марката Honor представляват 26% от доставените общо 51.7 милиона телефона от Huawei през третото тримесечие на годината.

Източник: Reuters