Huawei няма да има проблеми със забраната да купува чипове от САЩ

Huawei няма да има проблеми със забраната да купува чипове от САЩ

През уикенда (преди новината за мерките на Google) основателят на Huawei Рен Джънфей коментира пред японски медии последните санкции на САЩ срещу компанията. Според него Huawei ще продължи да разработва собствени чипове и така ще намали зависимостта си от външни доставчици. Той е на мнение, че евентуална забрана за сделки с Qualcomm и други американски компании няма да е фатална и че Huawei са се готвили за подобен развой на събитията от доста време. Рен Джънфей също така добави, че неговата фирма няма да позволи да бъде командвана от Вашингтон, и че няма вариант да смени ръководството си по подобие на ZTE. Той е на мнение, че въздействието на санкциите ще е ограничено и няма да наруши дългосрочните перспективи пред Huawei.

Основателят на китайския гигант е на мнение, че последните събития могат да забавят развитието, и отчита, че за настоящата година това може да доведе до намаление на ръста на приходите с 20%. Рен Джънфей коментира и бушуващата търговска война между САЩ и Китай. Той счита, че тя в крайна сметка ще се окаже полезна за неговата страна, защото ще стимулира икономически реформи, които ще подобрят цялостната среда за бизнес в Китай. Също така споделя, че компанията не би открила производствени мощности за 5G оборудване в САЩ дори в бъдещ момент да бъде поканена да го направи.

Подобна теза защити и Тереза Хе Тингбо, която е президент на подразделението HiSilicon, занимаващо се с разработката на чипове. Според нея Huawei са предвидили подобен подход на САЩ още преди години и имат резервен план. Агенция Nikkei пък подчертава, че последните санкции на САЩ срещу Huawei реално могат да нанесат сериозни щети и на водещи американски фирми. Така например Qualcomm реализира над две трети от продажбите си в Китай и евентуално изключване от този пазар би било фатално за процесорния гигант. Нововъведените мита пък вероятно ще оскъпят iPhone с до 14%, а Intel също се очаква да понесат сериозен удар с оглед на обстоятелството, че повечето продукти с техни компоненти се асемблират именно в Китай. Nikkei посочва, че всяка година Huawei купува компоненти за около 67 милиарда долара, а тези от американски доставчици са за около 11 милиарда долара.

Източник: Nikkei

Оферти на деня