Huawei очаква голям спад в продажбите на смартфони през годината

Американските санкции срещу Huawei продължават, което не успя да се отрази сериозно на бизнеса със смартфони на компанията през миналата година и тя успя да отчете ръст на доставките до 240 милиона устройства. Тази година обаче ситуацията ще е по-различна, защото компанията вече ще трябва да разчита на нови устройства, които са без услугите и приложенията на Google.

Това обаче може да намали търсенето в Европа и други международни пазари, в които потребителите са свикнали със софтуера на Google. Според източници на The Information Huawei се готви за намаляване с 20% в доставките на смартфони, което на практика ще бъда първата година в историята на компанията с отчетен спад.

Епидемията от коронавируса, която засегна производството и търговията в Китай, може също да се отрази на доставките. Изданието посочва, че прогнозата е била споделена през януари с редица мениджъри от подразделението за потребителска електроника на Huawei.

На 26 март очакваме и новата флагманска серия P40, която макар и базирана на Android, също няма да включва приложенията и услугите на Google, а на тяхно място ще видим HMS (Huawei Mobile Services) и магазина AppGallery. Huawei усилено работи за привличането към него на разработчиците на популярни приложния, но ще има нужда от време, за да запълни всички празнини.

Източник: The Information

 • Ами да продължават да бълват модели с Кирин 710...
  Започват да мязат на HTC с напълно налудничава политика. Логичната стъпка е, като няма Гугъл сървиси, да се опитат да компенсират с нещо друго. А те правят тъкмо обратното - пускат боклуци, които няма кой да купи с какъвто и софтуер да са.
  defierofodds
 • Продажбите на смартфони падат стабилно за поредна година и това само ще се задълбочава. Изключение, но пак част от тенденцията, са телефоните от нисък, среден клас и такива с флагмански параметри, но съмнителни сглобки и материали, най-вече в Индия, Индонезия, Китай, Бразилия и Африка като цяло. Иначе, Huawei ще се фокусират още повече върху вътрешния си пазар и Индия, и върху собствената си OS и софтуерни услуги. В кратко-до-средносрочен план ще бъде трудно, доставките им в Европа и по света ще намалеят, но ако успеят да наложат HarmonyOS екосистемата в смарт устройства и телефоните си, дългосрочно ще отнемат сериозен дял от Google/Android потребителите. Така е във войната, веднъж като те гръмнат, но оцелееш, не мислиш, че този, който те е гръмнал ти е благодетел, амо защото си още жив. На китайците им е ясно, че сами трябва да си произвеждат ноу-хау-то, чиповете, процесорите и софтуера. Втори път рязане на същия клон няма да има и даже Google и оранжевия примат го знаят.
  MEnergy
 • И нека неприкритото злорадство на някои хора да започне сега :) Само, че Бай Дончо разгони фамилията на целия свят, а не само на една китайска фирма , но Вие си се радвайте :) Само за протокола не Huawei подслушваше Меркел, както наскоро се оказа най-известна фирма, от която се закупува оборудване за комуникации в дипломатическите служби на всички страни по света се оказа..... закупена преди много години от хамериканците... Само 2 държави не са ползвали нейните услуги : Русия и.... Китай :) Всеки както си иска да тълкува това, но не Китай или Русия са номер 1 в подслушването :)
  Боби13