Huawei отчита 23% ръст на приходите за полугодието

Huawei отчита 23% ръст на приходите за полугодието

Huawei обяви финансовите си резултати за първата половина на годината, а данните разкриват, че приходите на компанията са се увеличили с 23.2% до 401.3 милиарда юана (58.3 милиарда долара) при марж на печалбата 8.7%. Според председателя на борда на директорите на Huawei Лианг Хуа дейността на компанията е плавна, а организацията както обикновено е добра.

Операторският бизнес на компанията отчита приходи от 146.5 милиарда юана със стабилен ръст в производството и доставките на оборудване на безжични мрежи, оптична инфраструктура, продукти за обмен на данни и др. Huawei има 50 договора за изграждане на 5G мрежи и вече е доставила над 150 000 базови станции по света.

Приходите на подразделението за бизнес клиенти са 31.6 милиарда юана. Компанията посочва, че продължава да подобрява своето ИКТ портфолио в различни области, включително облак, изкуствен интелект, кампус мрежи, центрове за данни, Internet of Things и интелигентни изчисления.

Потребителският бизнес на компанията също отчита силни резултати с приходи от 220.8 милиона юана. За периода са били доставени 118 милиона смартфона (тук влизат и продуктите Honor), което е увеличение с 24% на годишна база. Компанията отчита бърз ръст в доставките на таблети, компютри и носима електроника.

Докладът дава поглед към финансовото състояние на Huawei след поставянето й в забранителния списък на САЩ в средата на месец май. Това ограничи достъпа на компанията до компоненти и софтуер от американски партньори, макар че малко след това получи отсрочка от 90 дни. Предварителната подготовка на компанията обаче й позволи да не прекрати работата си дори и за ден.

В същото време изнесените цифри за полугодието не дават цялата картина, защото ефектите от санкциите се усетиха най-силно през втората половина на второто тримесечие. През първото тримесечие беше отчетен ръст на приходите от 39%, така че 23.2% увеличение за първата половина на годината означава, че през второто тримесечие приходите на Huawei са се свили значително.

Според Лианг Хуа Huawei е продължила да отчита ръст дори и след добавянето й в забранителния списък: "Това не значи, че пред нас няма трудности. Такива има и те може да повлияят на ръста в краткосрочен план." Наскоро Доналд Тръмп обяви, че износът на някои американски продукти за Huawei ще бъде възобновен. По-късно търговският министър Уилбър Рос потвърди, че САЩ ще издават лицензи за износ на доставчиците на Huawei, ако продажбите не застрашават националната сигурност.

Източник: Huawei

Оферти на деня