Серията Huawei P40 е по-бърза, поддържа 5G и има още по-добри камери

Серията Huawei P40 е по-бърза, поддържа 5G и има още по-добри камери

През последните седмици видяхме флагманските модели за първата половина на годината на много производители на смартфони, но сред тях не беше Huawei. По традиция компанията представя продуктите от серията Р на самостоятелно събитие в края на март и тази година не прави изключение. Премиерата на серията P40 трябваше отново да се проведе в Париж, но заради епидемията от коронавируса Huawei нямаше друг избор, освен да я направи онлайн.

Ако сте гледали представянето онлайн, вече знаете, че в серията има три модела – P40, P40 Pro и P40 Pro+. В нашата страна и в Европа обаче компанията ще се фокусира главно върху модела P40 Pro, но не е изключено при достатъчен интерес по-късно да се появи и топ моделът. Трите устройства разчитат на чипсет Kirin 990 5G, което означава, че са готови за работа с 5G. Разбира се, тези мрежи още не са налични в страната ни, но пък закупилите някои от моделите могат да бъдат сигурни, че те ще са актуални и в бъдеще.

Huawei P40 Pro е с размери, които са подобни на P30 Pro, но тежи около 207 грама, което е с 15 грама повече. Въпреки запазените размери устройството предлага по-голям дисплей с диагонал 6.58", което е направено за сметка на рамките. Той отново е изработен по OLED технология, а резолюцията е увеличена до 2640 х 1200 пиксела (19.8:9). Дисплеят с маркетингово име Overflow Display е двустранно извит – извивката обаче е по-малка от тази на P30 Pro. Прави впечатление, че късите страни на предпазното стъкло също са извити, което не сме срещали в други телефони. Като цяло извивките правят жестовете за управление на интерфейса много по-естествени.

Дисплеят запълва почти целия преден панел, а горната и долната рамки са с почти изравнени размери – долната е с една идея малко по-широка, но това не се забелязва лесно. В дисплея отново е вграден оптичен сензор за отпечатъци, който според компанията е с 30% по-бърз. В горната лява част на екрана има продълговат отвор, в който се намират двойна селфи камера (32МР f/2.2 с автофокус и сензор за боке ефекти) и сензор за 3D лицево разпознаване, който служи и за управление чрез жестове. Дисплеят поддържа и опресняване при 90Hz, което прави анимациите много по-плавни. За разлика от серията Galaxy S20 високата честота е достъпна при пълната резолюция. Подобно на P30 Pro и Mate 30 Pro липсва традиционен говорител в горната част на корпуса, защото звукът се предава чрез вибрации през дисплея.

Страничната рамка отново е от полиран метал, я върху нея пак липсва жак за слушалки. Отдолу са слотът за карти (nanoSIM и NM памет), USB-C порт и единственият говорител в телефона. Бутоните за звука отново са хардуерни, а върху горната страна има инфарчервен порт. Задният панел пак е стъклен, но тази година компанията ще го предложи и в матов сребрист вариант, който изглежда много атрактивно, а матовата текстура помага да не се задържат отпечатъци. Корпусът отново е водоустойчив (IP68). Отзад прави впечатление и голямата зона за основната камера, но за нея след малко.

Моделът осигурява 8GB RAM и 256GB памет за файлове, която може да се увеличи с Nano Memory карта. В допълнение, цялата серия P40 е снабдена и с eSIM възможности, което ще осигури допълнителен тласък на технологията. Батерията е с капацитет 4200 mAh и поддържа жично зареждане при 40 вата, а при безжично мощността е 27 вата. Добавена е и познатата опция за реверсивно зареждане на други устройства. Както очаквахме, серията Р40 е с Android 10, но без услугите и приложенията на Google. На тяхно място е магазинът AppGallery, който предлага много популярни приложения, а други може да се набавят по други начини – скоро ще пишем повече по тази тема. Със серията дебютира интерфейсът EMUI 10.1.

Що се отнася до камерата, P40 Pro предлага интересна конфигурация, която обещава още по-качествени снимки. Отзад откриваме два големи сензора с резолюция 50МР и 40МР и филтър Quad Bayer. Първият (RYYB) е наречен Ultra Vision, има бленда f/1.9 и OIS и поддържа още по-бързата система за автофокус Octa Phase Detection (octa PD). Поддържа снимане при ISO 409 600, а размерът 1/1.28" е гигантски на фона на останалите мобилни сензори. Другият сензор с резолюция 40МР (3:2), размер 1/1.54" и ултраширокоъгълна оптика е на име Cine Camera (познаваме го от Mate 30 Pro) и е оптимизиран за запис на видео. Той е с бленда f/1.8 и поддържа ISO 51 200 за още по-добри резултати на тъмно.

За последното помага и опцията за комбиниране на 16 пиксела в 1, а освен това има и възможност за аудио зуум за приближаване към далечните обекти. Третият сензор (пак RYYB, който улавя с 40% повече светлина) е с резолюция 12МР и телефото леща (f/3.4, OIS) за петкратно оптично приближение. Добавена е и 3D Depth камера за по-добро симулиране на боке. Смартфонът поддържа до 10х хибридно и 50х дигитално приближение, а за стабилността на картината при такъв зуум се грижи специална технология с функция за проследяване на обекти. Ъпгрейд са получили и възможностите за ИИ в камерата, като се поддържа обработка на над 18 сцени в реално време и разпознава повече точки от тялото.

От способностите на чипсета Kirin 990 се възползва и новата функция Golden Snap, която поддържа различна обработка на кадрите при снимане в режим Motion picture. При него към снимките се заснемат кратки клипове, а Golden Snap позволява изваждане на избрани кадри и прилагане на обработка като премахване на отражения (полезно при снимане през стъкло) и хора, изсветляване, изправяне и т.н.

Huawei P40 Pro+ пак предлага 6.58" дисплей, но изненадите са при основната камера. Тя пак включва същите 50МР главен сензор, 40МР с ултраширокоъгълна оптика и 3D ToF, но към тях са добавени две 8МР телефото камери – с 3х и 10х оптично приближение. Двете телефото камери позволяват да получите по-качествени снимки на близко и по-далечно разстояние, а освен това осигуряват и до 100х дигитално приближение. Селфи камерата и батерията са като тези в P40 Pro, но за първи път в телефон се поддържа безжично зареждане при 40W.

В същото време Huawei P40 има малко по-скромен хардуер. Има 6.1" плосък OLED дисплей с резолюция 2340 х 1080 пиксела и вграден сензор за отпечатъци, а разширяемата памет за файлове е 128GB. Дисплеят се опреснява при стандартните 60Hz. Корпусът на телефона е с рейтинг IP53, а селфи камерата (32МР, f/2.0, без автофоус) не поддържа 3D лицево разпознаване и няма втори сензор за боке ефекти.

Huawei P40 е с тройна основна камера с малко по-различна конфигурация. Главният сензор отново е 50МР, но към него са добавени 16МР сензор с ултраширокоъгълна оптика (f/2.2) и 8МР сензор с 3х телефото оптика (f/2.4) и OIS. Включен е и 8-канален сензор за цветна температура. Батерията на устройството е с капацитет 3800 mAh и поддържа зареждане при 22.5 вата. Липсва обаче безжично зареждане.

Huawei P40 и P40 Pro ще се продават от 7 април в три стъклени гланц варианта – Ice White, Deep Sea Blue и Black, и в два варианта с матирано стъкло – Blush Gold и Silver Frost. Цената на P40 с 8/128GB памет е 799 евро, а P40 Pro с 8/256GB памет ще струва 999 евро. P40 Pro+ в цвят White Ceramic и Black Ceramic ще се продава от юни за 1399 евро – това е за версията с 8/512GB памет.

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • Ултра широката камера е мега! Зуум камерата също е супер. Нормалната не блести особено пред Ultra, но е поне на същото ниво. Като цяло, великолепно надграждане, одобрявам посоката на развитие на серията! 🙂
    arakchiev
  • Като за 1 април.
    Вито
  • Това дали е реално? https://www.cpenm.com/x2-pro-12g+256gb-5g-mobile-phone
    more_bg
  • Само, че идват от Китай :)
    Боби13
  • Новата прИмоция на Хуйвей - поръчай сега, получи с бонус Корона вирус :-) А Xiaomi бонус с два коронавируса - мъжки и женски 8-) :D :D Шиоми не са забранени извън Китай и не са им спрени услугите на Гугъл!
    Воден-дух
  • Ясно де.
    Иначе огромна разлика в камерите на този и p30 pro няма. Та... По-добре старият с гугъл да се купи на значително по-ниска цена.
    Да, разликите не са големи, като дори в някои отношения 30 е по-добър !
    Боби13
  • Ето и оценката на DXOMARK - https://www.dxomark.com/huawei-p40-pro-camera-review/
    chilko
  • Ясно де.
    Иначе огромна разлика в камерите на този и p30 pro няма. Та... По-добре старият с гугъл да се купи на значително по-ниска цена.
    Вито
  • Водният дух ги внесе, макар и иронично :)
    Боби13
  • А да не мъкнем и в тоз форум вируси, че ми писна навсякъде да чета за тях!
    Вито
  • Новата прИмоция на Хуйвей - поръчай сега, получи с бонус Корона вирус :-) А Xiaomi бонус с два коронавируса - мъжки и женски 8-) :D :D
    Боби13
  • Новата прИмоция на Хуйвей - поръчай сега, получи с бонус Корона вирус :-)
    Воден-дух
  • Аз като гледам вива доста е намалила моделите на Хуауей. Самсунг отново са водещи при тях. Дори Нокиа са с повече модели вече. Без гугъл няма кой да се занимава с тях. [attachment=0]Screenshot_20200331_013357_com.opera.browser.jpg[/attachment]
    Вито
  • Защо Виваком няма да предлага новите Хуйвей ??
    Milko79
  • А какво правим с банковите приложения? Аз примерно имам 3(2 белгийски и дск). Купуваме си айфон и не ни дреме за тези китайски шитове
    Dan4o13
  • А какво правим с банковите приложения? Аз примерно имам 3(2 белгийски и дск). Гледам на ДСК е вътре, може и другите да са там.
    chilko
  • А какво правим с банковите приложения? Аз примерно имам 3(2 белгийски и дск).
    Extremee13
  • Странно е,че серията не поддържа mmwave 5G. Вярно, сигурно няма да видим такова в БГ, но пък Samsung го имат в някои модели.
    PanasonicMobile
  • https://youtu.be/7fm61hA7HIo
    more_bg
  • Например от приложението на 4pda.ru можеш да теглиш всички версия на дадено приложение, дори платените, като дори ти показва, че има ъпдейт :) Предполагам, че и на ПИБ скоро ще го има приложението в Магазина на Huawei :)
    Боби13