Huawei планира да отвори потребителски центрове и в други български градове

Днес се състоя официалното откриване на първия център за обслужване на клиенти на Huawei, за който писахме през миналата седмица. Разположен е в самия център на София на ул. “Леге” 6 и предлага не само поддръжка и гаранционно и извънгаранционно сервизиране на смартфони, таблети и други устройства с марката Huawei и Honor, но осигурява възможност за покупка на оригинални аксесоари и на устройства, така че в известна степен действа като флагмански магазин на компанията.

Това е и едно от малкото места в страната, в които можете да изпробвате представения в началото на месеца Mate 9 преди продажбите му в магазинната мрежа да започнат през декември, а в началото на следващата година ще влезе и в предложенията на родните оператори. Според Петър Карапетров, мениджър сервизно обслужване в компанията, се обмисля откриването на такива обекти и в други от големите градове, така че да се покрие по-добре територията на страната, но това е планирано за следващата година. В центъра, който е отворен между 9:00 и 18:00 часа в работните дни, могат да бъдат получени технически консултации, а освен това такива са достъпни на гореща линия с номер 0800 18818.

На разположение на потребителите има и компютър, чрез който могат да направят резервно копие на информацията в устройствата си, преди да ги оставят в сервиза. Добрата новина е, че в центъра могат да се обслужват устройства в гаранция, които са закупени на територията на Европа. Системата на компанията прави проверка по IMEI номер и така се разбира дали телефонът е предназначен за нашия континент и дали още подлежи на гаранционно обслужване. Това означава, че спокойно може да ползвате и европейския онлайн магазин на Huawei Vmall, който често предлага сериозни намаления на предлаганите продукти и обещава голяма промоция в края на тази седмица.