Huawei представи Ascend P2, има амбиции за превръщане в топ глобален бранд

Huawei представи Ascend P2, има амбиции за превръщане в топ глобален бранд
Huawei имаше честта да бъде първата компания с пресконференция на мобилния конгрес. Компанията стартира важното събитие подобаващо с представянето на смартфона Ascend P2. Устройството залага на четириядрен процесор собствено производство с честота 1.5GHz, който захранва 4,7" IPS дисплей с резолюция 720р и пикселна гъстота 331 пиксела на инч. Сред другите му характеристики са яркост от 500 нита, контраст 1000:1, 85-градусов ъгъл на видимост във всички посоки и защита от второто поколение на стъклото Gorilla Glass. Подобно на Nokia Lumia 920, екранът може да се ползва и с ръкавици заради високата му чувствителност.

Другата отличителна черта на смартфона е неговата 13МР камера, въпреки че дебелината на корпуса е едва 8,4 мм. Тя използва BSI сензор и може да записва HDR снимки и видео. Камерата включва и други функции като 2х приближение без загуба в качеството. Разполага с LTE възможности и поддържа спецификацията LTE Cat4, която осигурява скорост на изтегляне на информация до 150mbps. Освен това е с батерия с капацитет 2420 mAh за по-дълго време на автономност, което се подпомага и от допълнителни технологии за пестене на енергия. Налице е и опция за бързо зареждане при 2 ампера.

Смартфонът има интересен дизайн, напомнящ малко на моделите на LG, но вдъхновен от водната повърхност, по думи на компанията. С устройството дебютира и нов потребителски интерфейс, който може да бъде персонализиран с над 100 теми, които са достъпни в телефона и чрез достъп до специална фен зона с изпратено от потребителите съдържание. Осигурени са различни инструменти за управление, използване на място в облака и дори за откриване на загубен или откраднат телефон с опция за отдалечено заключване и изтриване на данните. Продажбите в Европа започват през второто тримесечие (към юни ще се появи в мрежата на Orange) на крайна цена 399 евро.

Все пак еволюцията на китайската компания от ОЕМ производител на телефони за мобилните оператори към правенето на устройства със собственото лого е очевидна. Китайците използваха събитието и за обявяването на своята глобална бранд стратегия, която ще е насочена към установяването им като едно от големите имена сред производителите на мобилни устройства.

Компанията залага на 4 основни серии от устройства, насочени към различни пазарни сегменти. D, P, G и Y са индексите на тези серии и вече видяхме някои модели от тях. Междувременно Huawei обяви, че прави преход от евтини обикновени телефони към смартфони и миналата година е било прекратено разработването на 30 милиона такива модела.