Huawei представи платформата Harmony OS, която ще задвижва различни типове устройства

Huawei представи платформата Harmony OS, която ще задвижва различни типове устройства

В началото на своята конференция за разработчици в Дунгуан Huawei обяви официално своята операционна система, която носи името Harmony OS, а в Китай ще се казва Hongmeng OS. Компанията представи разработката като първата разпределена операционна система с микроядро (подобно на платформата Fuchsia на Google), която може да се ползва за различни типове устройства – умни говорители, автомобили, компютри, смартфони, слушалки, часовници, таблети и IoT устройства. В началото обаче ще я видим в умни часовници, умни екрани, автомобилни системи и умни говорители.

За да осъществи това, компанията е добавила възможност софтуерът да работи с RAM памет, чието количество варира в килобайти и стотици гигабайти. Harmony OS ще поддържа разнообразие от приложения, включително такива за Linux и Android, както и HTML5. Що се отнася до смартфоните Ричард Ю обяви, че компанията все още разчита на Android като основна мобилна платформа, и смята да продължи да го прави. Ако обаче нейният достъп до платформата бъде прекъснат, в бъдеще Huawei ще може бързо да пусне смартфони с Harmony OS, но засега предпочита да продължи да работи екосистемата на Google.

Софтуерът се разработва от 2017 година и според Ричард Ю е напълно различен от Android и iOS. Платформата ще има отворен изходен код, като ще осигури сигурна и надеждна архитектура, а освен това ще предложи уникално потребителско преживяване. Ползата за разработчиците е, че написаните веднъж приложения ще могат лесно да се адаптират към други типове устройства с Harmony OS. Приложенията за Android също лесно ще могат да бъдат прехвърлени към новата платформа чрез компилатора ARK, който поддържа основни езици като C/, C++, Java, JavaScript и Kotlin. Първото устройство с Harmony OS ще е телевизорът Honor Vision TV, който ще бъде представен утре в Китай.

Ричард Ю акцентира върху основните предимства на новия софтуер. В основата е т.нар. разпределена архитектура или разпределена виртуална шина, която свързва различните устройства. Системата ползва нова технология за ускорено изпълнение на програмния код (Deterministic Latency Engine), която заделя необходимите системни ресурси чрез анализ в реално време и прогнозиране, а освен това включва бърза комуникация между микроядрото и останалите услуги (Inter Process Communication). Според Huawei IPC работи 5 пъти по-бързо от Fuchsia и 3 пъти по-добре от QNX. Ползваното микроядро обещава ниска латентност и повишена сигурност, защото то не разполага с root достъп, а външните услуги са изолирани от него. Според Huawei наличието на root достъп е риск за сигурността в Android и други Linux базирани системи.

Harmony OS засега е насочена към китайския пазар, но няма да е запазена само за устройствата на Huawei, защото през следващата година нейният изходен код ще бъде отворен за ползване от всеки желаещ. Това ще позволи и на другите големи китайски производители да се включват в разработката и употребата на платформата. Както споменахме, работата по Harmony OS е започнала преди две години, но през тази тя е била ускорена и е била достигната версия 1.0, която е предназначена за умни дисплеи като Honor Vision. Догодина очакваме 2.0, а през 2021 ще излезе версия 3.0.

Оферти на деня