Huawei представи смартфон със сгъваем дисплей

Huawei представи смартфон със сгъваем дисплей

Както очаквахме, днeс Huawei представи и своя смартфон със сгъваем дисплей, който включва и 5G възможности. Устройството се казва Mate X и предлага 8” сгъваем OLED дисплей с резолюция 2480 x 2200 пиксела, който в сгънато състояние се разделя на два панел с диагонал 6.6” (2480х1148) и 6.38” (2480х892). Телефонът има патентован механизъм за затваряне с над 100 компонента и в затворено състояние е с дебелина 11 мм. Интересно е, че позицията на тройната камера Leica й позволява да се ползвa и като основна и като селфи камера.

Смартфонът включва чипсет Kirin 980 с 5G модем Balong 5000 и има батерия с капацитет 4500 mAh, която поддържа бързо зареждане при 55 вата. Добавени са още 8GB RAM и 512GB памет, която може да се разшири чрез NM карта. Устройството е двусимово и ще се продава от втората половина на годината за 2300 евро. Висока цена, но може би е оправдана заради технологиите, които Mate X предлага.

 • След като обявиха и цена от 2300 евро, едва ли ще пропуснат продажбите в този уона-би-мейнстрийм , но все още ултра-бутиков сегмент на пазара. Ако трябва да избирам бих избрал Fold. Дисплея му ще е много по-добре защитен отваряйки се като книга, пък и визуално е по-готин. Побира се във вътрешен джоб на сако и е почти незабелижим и не е необходим калъф, да го загрозява. Може би само Шийлд протектор. По-евтин е поне с €300, поддръжката със сигурност е по-добра макар и не толкова бърза, но я има, както и Самсунг експириънс.

  ПС. Просто изразявам мнение! Не го приемайте за някакъв вид конфронтация. Така или иначе в темата се сравняват двата модела и всеки си има предпочитания. 8-)
  Ванката
 • След като обявиха и цена от 2300 евро, едва ли ще пропуснат продажбите в този уона-би-мейнстрийм , но все още ултра-бутиков сегмент на пазара.
  A4i
 • Да, като за първите опит е сполучлив дизайна. От представените, този на Уауией изглежда най-добре според мен.
  A4i
 • E като начало е достатъчно добре.
  Вито
 • Мисълта ми е, че дървено се сгъват. Не че са лоши като параметри
  tzincbg
 • Говорите за малкия екран на Самсунг, като че ли малкия му размер намалява по някакъв чуден начин и размера на панела... Всъщност размерите им са почти сходни с тея на Хуауей Не съм виждал официални размери на Fold-a, но ми сгънат ми изглежда с доста по-тесен корпус. Както и да е, сгънати разгънати, май само ще си ги гледаме на картинки :) Прав си всъщност. :D Аз излишни 5 бона нямам. Заглеждам се по mate 20, евентуално да смени моя, но... Не ми е зор голям. Мейта след като му върнах осмицата, че ми натресоха андроид 9 насила, не е мръднал. Над 1000 часа работа, няма рестарт, няма забиване няма никакъв проблем.
  Бих ползвал иначе този сгънатия, но на една поносима цена.
  Вито
 • Е ще видим с времето кво ще стане. Сега да хвърляме боб и да четем в тубата...
  Вито
 • Говорите за малкия екран на Самсунг, като че ли малкия му размер намалява по някакъв чуден начин и размера на панела... Всъщност размерите им са почти сходни с тея на Хуауей Не съм виждал официални размери на Fold-a, но ми сгънат ми изглежда с доста по-тесен корпус. Както и да е, сгънати разгънати, май само ще си ги гледаме на картинки :)
  board
 • При самсунга пък не ми харесва, че предния екран е толкова малък, но то идеята му е да не се ползва като основен. Аз си мисля, че точно това e идеята. Предния диспелей да се ползва удобно с една ръка за разни елементарни задачки. А когато имаш нужда от голям дисплей да го отваряш. Докато решението на Huawei дори и затворено, ще е много трудно за ползване с една ръка. Още повече, че не мога да си представя какво ще се случи с мекия дисплей, който постоянно ще притискаш в хвата си в затворено положение. Говорите за малкия екран на Самсунг, като че ли малкия му размер намалява по някакъв чуден начин и размера на панела... Всъщност размерите им са почти сходни с тея на Хуауей, само че китайците са решили в сгънато положение да си има един голям екран, какъвто всъщност имаме и сега с обикновен телефон... Е на мен решението на китайците в случая ми харесва повече.
  Вито
 • При самсунга пък не ми харесва, че предния екран е толкова малък, но то идеята му е да не се ползва като основен. Аз си мисля, че точно това e идеята. Предния диспелей да се ползва удобно с една ръка за разни елементарни задачки. А когато имаш нужда от голям дисплей да го отваряш. Докато решението на Huawei дори и затворено, ще е много трудно за ползване с една ръка. Още повече, че не мога да си представя какво ще се случи с мекия дисплей, който постоянно ще притискаш в хвата си в затворено положение. Това имах предвид и аз.👍 Като казвам, че предния дисплей е само за елементарни задачи.
  Ванката
 • С кеф бих взел сгъваем ако е като в сериал "Западен свят" (Westworld). Ама сегашните скъпи тромави дървета не.
  tzincbg
 • При самсунга пък не ми харесва, че предния екран е толкова малък, но то идеята му е да не се ползва като основен. Аз си мисля, че точно това e идеята. Предния диспелей да се ползва удобно с една ръка за разни елементарни задачки. А когато имаш нужда от голям дисплей да го отваряш. Докато решението на Huawei дори и затворено, ще е много трудно за ползване с една ръка. Още повече, че не мога да си представя какво ще се случи с мекия дисплей, който постоянно ще притискаш в хвата си в затворено положение.
  board
 • На мен и двете предложения на Самсунг и Хуавей ми харесват честно казано. На Хуавей -я не ми харесва само, че дисплея остава на вън при затворено състояние, което предполага, че ще поема всякакви удари и надирания, ако е без калъфче. При самсунга пък не ми харесва, че предния екран е толкова малък, но то идеята му е да не се ползва като основен.
  Ванката
 • Във Folda не ми харесва размера на дисплея в разгънат вид. Разликата с моя note 9 е дори по-малко от 1 инч. Иначе в сгънат вид е много компактен. Да, само инч ще да ти е разликата.

  Спрямо mate x пък нещата отиват в съвсем друга посока...  ПП
  Тоя сайт стана толкова смотан, че 1000 пъти качвам едни снимки и всеки път дава грешка, накрая се появяват в коментара, после пише, че файла липсва. Айде стига толкова. Наближава времето когато изобщо няма да си правя труда да се логвам всеки ден, за да коментирам с 300 зора!!!!
  Вито
 • Интересно ми е дали цените на тези модели ще паднат бързо като на другите телефони. Примерно след 6-8 месеца бих платил 2000 лева за такова устройство.
  Във Folda не ми харесва размера на дисплея в разгънат вид. Разликата с моя note 9 е дори по-малко от 1 инч. Иначе в сгънат вид е много компактен.
  Дисплея е с друго съотошение и реално ще имаш 50% повече площ спрямо ноута. Ама като цяло ми звучи доста рисковано да се взима първото издание на подобна екзотика.

  Смях, сгъваемия телефон на Oppo идентичен с този на Huawei ;)
  [URL=http://vfl.ru/fotos/6b857d8a25536833.html][IMG]http://images.vfl.ru/ii/1551094283/6b857d8a/25536833_m.jpg[/IMG][/URL]
  board
 • След като видях, как технополис в един момент имаха списък с няколко страници чакащи за новите айфони по 2,5-3к :shock: , не е толкова странно някой да даде 4к за Fold или малко повече за хуавея, които поне са нова категория устройства.
  board
 • Не малко ще са хората с възможности, които ще искат да са едни от първите с такива устройства. За мен също е абсурдно да извадя такава сума, но аз го казвам като човек, който не разполага с толкова големи финансови възможности. Ако беше друга ситуацията не се знае. Все пак тук сме се събрали само техноманиаци. ;)
  Ванката
 • Ти би ли дал 5,000 лева за телефон, какъвто и да е той? :lol: Интересен въпрос. Като цяло сигурно съм дал подобна сума общо в последните 10 години на телефони . ;) Тоест не харча много. И все пак както са тръгнали нещата, не бих изключил да ги извадя някой ден, ако пуснат нещо което наистина си заслужава и много ме кефи. В случая за устройствата които коментираме, пълен абсурд.
  board
 • Милион е 30 пъти повече. Но да, при тези цени едва ли ще продадат много. Все пак Самсунг обяви дата за старт на продажбите и телефона със сигурност ще се появи в магазините. Каквито и недостатъци да има, пак ще е далеч по-завършен продукт. Все пак работят от много време над това.

  Определено смятам сгъването навътре като по-доброто решение, защитата на дисплея трябва да е топ приоритет.
  По принцип няма как да не се съглася, само че ако приемем, че вътрешният дисплей на Samsung-а също не е от стъкло, то тогава той е поставен пред същото предизвикателство от надраскване от финни прахови частици по джобовете, защото между двете му части си има очевидна дупка, където те да се събират (a-la Surface Book). Да не говорим, че при него съществува и голямо натоварване върху механизма за затваряне, което по принцип не бих сметнал за проблем, но явно не малко хора са свикнали да седят върху устройствата си, съдейки по масовите оплаквания за "гъвкавия" iPhone 6 Plus. :D

  Бих казал, че и двете устойства са доста крехки и не виждам (поне в момента) как това може да бъде избегнато. Но какво да го мислим... Ти би ли дал 5,000 лева за телефон, какъвто и да е той? :lol:

  Между другото, така и не мога да намеря информация за тези 35,000 бройки. :?:
  muamamu1
 • Милион е 30 пъти повече. Но да, при тези цени едва ли ще продадат много. Все пак Самсунг обяви дата за старт на продажбите и телефона със сигурност ще се появи в магазините. Каквито и недостатъци да има, пак ще е далеч по-завършен продукт. Все пак работят от много време над това.

  Определено смятам сгъването навътре като по-доброто решение, защитата на дисплея трябва да е топ приоритет.
  board