Huawei ще обновява мрежата на GLOBUL

Huawei ще обновява мрежата на GLOBUL
Вече стана ясно, че Telenor възнамерява да подмени напълно съществуващата мрежа на GLOBUL, като планира това да се случи до началото на следващата година. Норвежката компания беше изправена през избор на технологичен партньор и според информацията в надпреварата с оферти участваха гигантите ZTE, Huawei, Ericsson и NSN.

От процедурата като победител излиза Huawei, която ще партнира на GLOBUL за пълната подмяна на съществуващата 2G и 3G мрежа на компанията, за обновяване и подобряване на достъпа и опорната транспортна мрежа, както и на опорната мрежа на телекома и доставката на свързаните с тези дейности услуги. Споразумението между двете компании е за 5-годишен инвестиционен цикъл и осигуряване на поддръжка за 8 години.

От GLOBUL уточняват, че подмяната на оборудването се очаква да приключи към средата на 2015 г., а то ще позволи на компанията да предложи най-добрите услуги за пренос на данни, повече иновативни продукти и услуги, значително по-добро покритие, както и по-висок капацитет на мрежата при предвидима структура на разходите.

 • Ето че и на други пазари на Теленор текат модернизации: :P www.telegeography.com/products/commsupdate/articles/2014/03/11/telenor-completes-network-overhaul/ http://www.telegeography.com/products/commsupdate/articles/2014/03/11/telenor-completes-network-overhaul/ [B]Telenor completes network overhaul 11 Mar 2014[/B]Pakistan Norwegian-backed cellco Telenor Pakistan has completed its network modernisation programme, replacing its entire network with new equipment and boosting all of its roughly 7,500 cell sites to be 3G-ready, Pro Pakistani cites the provider’s CTO, Cyorgy Koller, as saying. Telenor expects the overhaul to solve issues relating to quality of service (QoS) and claims to have already noticed an improvement in quality-related key performance indicators (KPIs). Koller explained that the upgraded system consumes 25% less energy than its predecessor, which not only helps reduce operating expenditure, but also addresses energy supply issues, a particular problem in markets such as Pakistan, where lengthy power cuts are a fairly common occurrence. Commenting on preparations for the potential launch of 3G/4G services, the official added that whilst the entire network is ready for 3G, some minor upgrade work is required at a core level to make the network 4G-ready. In the wake of the licence tender next month, the actual extent of the company’s expected 3G footprint will, however, depend on a number of factors, including the cost of licence, market dynamics, customer uptake, licence obligations and management decisions. The CTO stressed the complexity and magnitude of the upgrade project, noting that more than 21,000 elements were replaced and upgraded on a live network of more than 33 million subscribers. Keller added that with the expected influx of new users anticipated to coincide with the upcoming launch of 3G services and with large areas of Pakistan still underserved by wireless networks, Telenor intends to continue expanding its network.
  Atlantique
 • Колега Това че се предлагат по големи отстъпки при вземане на нов номер е практика . Аз съм към Мтел и когато реших да си взема нов смартфон говорих с консултанта в магазина и се разбрахме да подпиша нов договор с нов номер ( сим ) а старият го спрях след два месеца , за да получа по голяма отстъпка. Като лоялен клиент отстъпката беше около 200 лв от цената на апарата на свободна цена , безлихвен лизинг и най важното за мен дадоха ми го на цена с 2 год договор с 26 лв / мес. ( тарифен план ) а за нови абонати същата цена беше при 2 год договор с 50 лв/ мес. 3G мрежата на Мтел е добра , дори когато Ви свършат бързите МБ и сте на ограничен нет той става за скайп.
  sgs_maniak
 • Имам една карта на Глобул от 9 години. Средно месечна сметка 35-45 лв. Обадиха ми се с предложение да взема смарт на цена, същата като на нов клиент. Ползвам преферниця като стар клиент......БЕЗЛИХВЕН 12 м. лизинг!!!! Нима лизингите на новите абонати са с оскъпяване? На въпроса "Защо ми се подиграват с подобна оферта"? Получих следния отговор "Какво ви кара да се чувствата по-специален? Каквото за новите, такова и за старите". Онемях.....Държа да отбележа, че обаждането беше от служител на Германос..... Е дали пък няма да търся опция за миграция след 01.05.2014? Потресе ме именно отношението....да не говорим, че текущия ми план е по-добър от това, което ми се предлага.... Да не говорим, че ползвам карта на договор за мобилен нет и още една карта с договор до края на годината..... Но явно не съм ценен клиент. Важно е да си нов с нова активация, за да си грабнат бонусите. Но като ни няма подобни като мен, не виждам с какво ще им плащат бонуси. Българите намаляваме и състаряваме......повече няма да станем:D
  omax
 • Пичове, като ви гледам постовете и си мисля, че супер много се вживявате да обяснявате на този и онзи как мрежата на Глобул била пълна скръб :) Ми като не ви харесва да сте техни абонати, защо стоите при тях? И какво толкова очаквате че ще получите от другите два оператора, че толкова се оплаквате от "лошите" оферти? И на каква цена? Един въпрос: Толкова ли много пътувате из БГ, че сте толкова големи експерти в покритието? Да, извън градовете нета е гола вода, но не мисля, че е някаква болка за умиране. Още повече, че вече е започнал плана за подобряването му. И един съвет - има неща които са от много по - голямо значение като например отношението и обслужването на клиентите, отношението към старите клиенти, разнообразието и цените на тарифните планове, отстъпки, цени на апарати /т.нар. субсидиране/ и т.н. Като не ви харесва един оператор, сменяйте го всяка година и това е. Така и операторите ще разберат, че нямат вечни клиенти и ще трябва повечко да се постараят.
  angelstamb
 • Качествен е, спор няма, но мрежата му е най-скапаната, затова също спор няма. Дано да преизпълнят плана, че с това покритие... на никъде са.
  Synthy
 • Най-големия производител на телекомуникационно оборудване е Ериксон а не Хуауей. Ериксон е водещия технологичен гигант в този бранш, запознатите с този бизнес могат да го потвърдят. Предлагат безкомпромисно качество, но естествено на висока цена. Тяхно е и решението на покритието в софийското метро. Жалко че Глобул не се спряха на тях, определено ще съжаляват щяха да изградят уникална мрежа :|:|:|
  mamuta70
 • Докато си сменят оборудването, после докато се ребрандират.... и най-накрая може да се сетят да си оправят тарифните планове..... дотогава може да им останат половината абонати...
  radi76
 • А бе нещо работят защото си играх да ги засичам вчера и днес и ми даваха толкова противоречиви резултати: Вчера вечерта в Пловдив 8 мегабита, по-късно в София 2, тази сутрин там пак на същото място 17 !!! а по обяд в центъра на Пловдив интернета изведнъж просто изчезна и остана само телефонен сигнал, появи се пак след час.
  AVKansazov
 • Да, но въпреки това си увеличават абонатите, макар и не толкова, колкото Виваком.
  Apple_fan
 • По-скоро са пълна трагедия.....няма по-смотан мобилен интернет....да на говорим за разнообразие от услуги...пълна скръб....не знам маркетинговия им отдел какво взима.....
  force
 • Колкото и да критикувате Глобул, мога да ви кажа, че те са много добър оператор. И макар със скапана мрежа и без да предлага интернет и телевизия, клиентите на оператора дори се увеличават.
  Apple_fan
 • От новината не става много ясно какво точно ще подменят. Силно се съмнявам да минат цялото радио само на един вендор. Иначе 3G-то им в момената си е huawei, както и на виваком. 2г-то им е на ериксон и моторола, като последния вендор де факто не съществува и е крайно време да се суапне.
  ogs
 • [Quote]Няма по-надеждно оборудване от това на Ericsson, всеки инженер занимаващ се в тази област ще ти го каже. [/Quote] Някой тук беше споменал, че всъщност Ериксон вече не са каквото бяха едно време на този пазар, дори в някои от решенията им се намирали части на Huawei.
  SwollenMembers
 • По твоята логика виж сайта на ERICSSON http://www.ericsson.com/ourportfolio/telecom-operators/mobile-broadband Няма по-надеждно оборудване от това на Ericsson, всеки инженер занимаващ се в тази област ще ти го каже. Жалкото е, че търговете се правят от меринджей на база най-ниска цена, ако се правят търговете от инженери, повярвай ми никога няма да се класират първи Huawei.
  dellred
 • [Quote]С най-евтиното оборудване мрежа ще правят, че се и хвалят :D[/Quote] На себе си ли се смееш ? Huawei е №1 производител в света на телекомуникационно оборудване. 45 от 50 -те най-големи телекоми в света ползват тяхното оборудване. Huawei has over 140,000 employees, around 46% of whom are engaged in research and development (R&D). It has 20 R&D institutes in countries including China, the United States, Pakistan, Germany, Colombia, Sweden, Ireland, India, Russia, and Turkey. Ето някои партньори, ползващи продуктите на Huawei : BT Vodafone Motorola France Telecom T-Mobile Talk Talk Portugal Telecom Cox Communications Bell Canada Clearwire Everything Everywhere
  buttman
 • Дежурния победител при търговете за избор на доставчик Huawei- винаги предлагат най-ниска оферта, но в последствие се започва с плащането за поддръжка и софтуер. Тези нагли китайци зад които стои китайското правителство и ползващи огромен финансов ресурс от държавата бяха изгонени от САЩ заради една от тези причини- жесток дъмпинг и подкупи за спечелване на търгове за доставка на оборудване. Глобул нищо добро не ги очаква, но явно така са решили на такъв пазар за толкова пари толкова(no)
  mamuta70
 • С най-евтиното оборудване мрежа ще правят, че се и хвалят :D . Малко ми прилича на работата с ловешките \"жипки\" . С китайски боклуци правим европейски услуги.
  dellred
 • Най-ефтината офетра са избрали. Не знам защо ще сменят 2g-to. То работи перфекно с оборудването на МОторола. Навремето Вивател използваще такова китайско оборудване и беше много зле. Сега сигурно са си оправили станциите!!!
  NIkolay Nuk
 • Това означава, че още много дълго ще сме с тази нелепо ниска скорост.
  Toneta
 • Аз вече им теглих майната.Нямат нито една свястна програма.:(
  gogulef