IKEA вече продава умните контакти в серията Tradfri

В края на август писахме, че IKEA се кани да пусне умен контакт в серията Tradfri и масовата дистрибуция на устройството ще стане през октомври. Това се оказа точно така, защото новото устройство вече може да бъде открито и в българския магазин на шведската компания. Предлагат се два варианта - само контакт на цена 20 лева и комплект с безжичен бутон за включване/изключване за 30 лева. Бутонът е с обхват 10 метра и има магнитна основа за прикрепване върху метални повърхности.

IKEA посочва, че можете да добавите до 10 лампи или по-малки уреди, за да могат всичките да се включват и изключват по едно и също време. Максималната изходна мощност е 3680W. Ако искате да се възползвате от възможността за управление през мобилното приложение Tradfri, ще се наложи да закупите и хъб, който осъществява връзката на уредите с интернет - цената му е 65 лева.

Tradfri има интеграция с Google Assistant, Apple HomeKit и Amazon Alexa, така че можете да управлявате устройствата и с гласови команди. Google Assistant поддържа контрол на устройствата дори извън дома, а за да направите това с Apple Home, в жилището ви трябва да има Apple TV, HomePod или iPad.

  • Със сигурност ще поддържа трите технологии, а ако поддръжката още не е активна ще дойде с ъпдейт този месец. Това е нов продукт, който тепърва започва да се разпространява по магазините им. Иначе за дистанционно управление през HomeKit трябва в къщата да има HomePod, Apple TV или iPad. За Google Assitant няма такова ограничение и той се свързва директно с гейтуея.
    chilko