Подуват ли се повече батериите в неизползвани смартфони Samsung? (Обновена)

Подуват ли се повече батериите в неизползвани смартфони Samsung? (Обновена)

Ново (30.09.2022, 15:30 ч.): Разполагаме и с официалното становище на Samsung България във връзка със ситуацията. Ето го и него: "В течение сме с тази тема и сме в процес на последваща техническа оценка. Молим потребителите, които имат въпроси относно своето Samsung устройство, да се свържат с нашия център за обслужване на клиенти в България."

Оригинална публикация: В свое видео, популярният създател на съдържание в YouTube Арун Маини (Mrwhosetheboss) споделя, че е забелязал подуване на батериите на някои смартфони Samsung, които притежава. По-късно с подобни наблюдения се включват и други журналисти с големи колекции от устройства, както и популярни лица като Маркес Браунли (MKBHD), който споделя, че е наблюдавал такива случаи само при телефони на Samsung години след като е спрял да ги ползва. Зак от JerryRigEverything също установява подуване на батериите в притежаваните от него стари смартфони Samsung.

Макар в случая да става дума основно за по-стари устройства, засегнати са дори и по-нови модели, включително Galaxy Z Fold2. В повечето случаи задният капак на устройството се отваря от подуването на батерията, като при някои това е едва доловимо. Маини посочва, че съхранява всички телефони от своята колекция при едни и същи условия, но батериите на останалите модели не се издуват.

Подуването на батерии не е новост и не е ограничено до Samsung, но в случая Маини споделя, че в своята колекция го е забелязал само при устройствата на този производител. Става дума за модели, които са ползвани много малко. С остаряването на литиево-йонните батерии в тях протичат различни нежелани химични реакции, при които е възможно да се създаде газ, който подува клетките на батериите. Това от своя страна увеличава риска от запалване.

Подуването може да се дължи и на факта, че дълго време батерията не е зареждана/разреждана. Много компании например препоръчват да заредите батерията до около 50%, ако няма да ползвате дадено устройство по-дълго време. Засега няма яснота колко разпространен е този проблем и дали е системен.

Очакваме и становището на Samsung във връзка със ситуацията - от видеото става ясно, че компанията се е свързала Маини и дори е взела за изследване три от засегнатите устройства, но след това е спряла комуникацията. Засега изглежда, че подуването засяга само устройства, които не се използват дълго време, но не и тези, които са в нормална употреба.

Сблъскали ли сте се с подобно поведение?


Втора употреба с гаранция

Надувала ли ви се е батерията на смартфона?

  • Днес изкарах S3 и S4 които не съм включвал от години и нито батериите в тях нито резервните са се подули.Иначе 4-ката навремето имаше проблема с дефектната партида батерии което се признаваше за от гаранцията и се беше подул качествено, добре че го хванах навреме преди да се счупи.Иначе една Нокия N73 и се поду оригиналната батерия на 5-тата година.Други проблеми с подуване не съм имал.
    AVKansazov
  • Досега така съм намирал един стар sony-ericsson и един лаптоп Acer. Лаптопа направо се беше строшил.
    ipolit
  • Досега така съм намирал един стар sony-ericsson и един лаптоп Acer. Лаптопа направо се беше строшил.
    ipolit
  • Между другото производителя съветва да се зареждат на около 60% заряд преди да се оставят изключени без да се ползват. Има си причина за това, но явно като се оставят на 60% започват проблемите, нелогично но явно си е така.
    maniaka_slr
  • На 100%. Грубо, около 4% на месец пада батерията като стои изключен. А и честно казано не са стояли повече от три месеца без да ги включа и ползвам за нещо. Може би това ги спасява, не знам.
    maniaka_slr
  • Сигурно са стояли заредени на ~100%.
    defierofodds
  • Имах такъв проблем с таблет на SAMSUNG. Като спрях да го ползвам и след половин година се изду батерията. Явно го има и при телефоните този проблем. Дано да е само в случаите, когато не се ползват. изглезда е само тогава. Защото имам стари телефони на SAMSUNG и нямам този проблем... надявам се и да го нямам и в бъдеще...
    maniaka_slr