Инициатива на Motorola иска да ни освободи от пристрастяването към телефоните

Инициатива на Motorola иска да ни освободи от пристрастяването към телефоните

През декември миналата година в Бразилия, Индия, САЩ и Франция се проведе проучване по поръчка на Motorola, което се опита да установи как използваме смартфоните си и как намираме баланс между употребата им и живота. Анализът на отговорите на 4418 потребители на смартфони на възраст между 16 и 65 години е поверен на когнитивния специалист д-р Нанси Еткоф от Харвардския университет, а резултатите показват, че много от потребителите поставят телефоните преди тези, които обичат най-много. Нещо повече, един от трима респонденти посочват, че приоритизират смартфоните пред хората, които обичат и с които искат да прекарат повече време.

Препоръчани оферти

Обработените резултати показват, че 80% от активните хора на възраст между 21 и 37 години предпочитат да дискутират неудобни теми писмено, отколкото да разговарят със събеседника си лице в лице. 76% от запитаните респонденти от по-младите (16 - 20 години) признават, че изпадат в паника, ако помислят, че са загубили телефона си. Междувременно повече от половината от анкетираните в тази възрастова група (56%) споделят, че половинките им ги ревнуват от техния смартфон. Почти всеки втори родител пък признава, че дава своя мобилен телефон на детето си, за да си играе с него. 53% от младото поколение определят мобилния си телефон като свой най-добър приятел, а 19% го посочват за своя сродна душа. 

57% от респондентите на възраст между 38 и 53 години заявяват, че държат телефоните си на нощното шкафче, а 28% проверят известията си, когато се събудят през нощта. 46% от потребителите на възраст между 21 и 37 години признават, че пишат на телефоните си, докато шофират, а при тези на възраст между 38 и 53 години процентът е 32%. 33% от всички анкетирани признават, че проверяват повече от 20 пъти на ден телефона си за нови известия. Повече от 6 часа общо на ден прекарват потребителите със своя смартфон, но едва 7% от всички запитани използват мобилното си устройство, за да четат книги.

Motorola посоча, че се опитва да преосмисли всичко, което прави – софтуер, хардуер и производство, и обещава да създава продукти, които връщат радостта от връзката – в мрежата или в реалния живот. Всеки може да провери какъв е неговият баланс между живота и телефона, като попълни този въпросник в сайта на Motorola. Той осигурява полезни съвети и препоръки за постигане на хармония между реалния свят и този на мобилните технологии. Ако искате да подобрите баланса на връзката с телефона, можете да използвате приложението Space, което е подкрепено с изследвания от водещи университети. То представлява персонализирана програма за промяна на дигиталното поведение, за да осигурите повече пространство в живота си и да се освободите от пристрастяването към телефона.