Instagram Lite се завръща в над 170 страни, но не и в България

Instagram Lite се завръща в над 170 страни, но не и в България

Миналата пролет Facebook спря олекотената версия на Instagram с обещания да пусне негов редизайн. Той се появи през декември, но беше достъпен само на територията на Индия, като компанията обеща и глобална версия на по-късен етап. Този етап очевидно дойде и Instagram пусна версията Lite за сваляне в над 170 страни по света. Засега изглежда, че България не попада сред тях.

При предходни премиери на Lite версии на приложенията на Facebook България отново беше сред страните, в които те не бяха достъпни. По-късно обаче това се променяше и българските потребители можеха да ползват олекотените версии. В официалното си съобщение Facebook казва, че приложението ще е достъпно глобално “наистина скоро”.
Както подсказва името на приложението, Instagram Lite е значително по-малък от оригиналното приложение, като пакетът му е с размер 2MB, за разлика от 30MB на Instagram за Android.

В Lite са достъпни основните функции на Instagram, като пращането на съобщения, запис на видеа, както и достъп до Reels - конкурента на TikTok. Сред липсващите функции са създаването на Reels, както и използването на филтри с добавена реалност. Също така в приложението няма реклами, като Instagram обещават да дадат достъп до пълните инструменти за монетизация в бъдеще.

Instagram не е първото приложение с Lite версия. Такива имат Facebook, Messenger, както и TikTok. Целта на тези версии е да работят добре на по-базови Android телефони, както и на места с по-ниски скорости на връзката. По този начин най-големите приложения и социални мрежи на планетата получават достъп до нови потребители в развиващи се и отдалечени региони по света.