Intel Core i7 и първите процесори Core i5 вече и в България

Ден след световната премиера на новите процесори на Intel, базирани на най-новата микроархитектура на компанията - Nehalem, компютри с тях се предлагат и от българските системни интегратори. Новата линия 4-ядрени процесори Core i5, двата нови процесора Core i7 и процесорите от серията Xeon 3400 (познати под кодовото име Lynnfield) са предназначени за пазара на настолни компютри в масовия сегмент, както и за сървъри от начално ниво, и са подходящи за потребители, които имат нужда от първокласна производителност за различни взискателни приложения. Те, както и новият чипсет Intel P55 Express, вече се предлагат на пазара и могат да се закупят от различни български системни интегратори като CMM 97, Digi Electronics, JAR Computers и Multirama България.

Процесорите не съдържат олово и халогенни елементи и включват технологията Intel Turbo Boost. Лидерът на линията - Core i7, поддържа и технологията Hyper-Threading. Комбинацията на тези характеристики предлага на потребителите на компютри възможно "най-интелигентната" производителност, когато имат нужда от такава, както и максимална енергийна ефективност, когато компютърът не е много натоварен. Според компанията новият чипсет предлага най-революционните промени в дизайна след изобретяването на PCI шината в началото на 1990-те години и подготвя почвата за предстоящата компютърна платформа на Intel през 2010 г. Новите процесори са първите, които ще бъдат поддържани с цокъл Land Grid Array (LGA) 1156.

След 2-3 седмици ще бъдат представени и мобилните аналози на Lynnfield - новите 4-ядрени процесори Clarksfield, които са изработени по 45nm технология. Така че, ако сте решили да се сдобиете с нов лаптоп, може би е добра идея да изчакате още малко. В края на октомври е и премиерата на Windows 7 и със сигурност много производители ще предложат модели с новите мобилни чипове на Intel и операционната система на Microsoft. През първото тримесечие на следващата година очакваме премиерата на 32nm двуядрени настолни чипове Clarkdale, които ще бъдат придружени и от мобилните Arrandale.