Intel купува Mobileye за 15 милиарда долара, твърдят израелски медии (обновена)

Intel купува Mobileye за 15 милиарда долара, твърдят израелски медии (обновена)

Щатският процесорен гигант Intel ще плати 14-15 милиарда долара за израелската компания Mobileye, твърди информация от източници на финансовото издание TheMarker. Очаква се сделката да бъде обявена официално по-късно днес. Mobileye е един от водещите доставчици на автомобилни системи и сензори за избягване на сблъсъци, а разработките й се използват в множество проекти за създаване на автономни автомобили.

Заедно с Intel Mobileye вече партнира на BMW в създаването на серия от 40 автономни автомобила, която през втората половина на годината ще се тества по пътната мрежа на Щатите и Европа. Инициативата е част от плановете на BMW към 2021 година да пусне на пазара напълно автономни превозни средства.  През последните години Intel започна да влага големи суми в автомобилната област, но придобиването на Mobileye определено се оказва най-мащабната инвестиция в тази посока.

Сделката ще осигури на Intel солидна основа за конкуренция с NVIDIA и Qualcomm, които също гледат към автомобилите като на следващата възможност за разрастване на бизнеса. В края на миналата година Qualcomm обяви, че ще купи NXP Semiconductors за 47 милиарда долара, което ще осигури на компанията по-голям достъп до пазара на автомобилна електроника. Желанието за стъпване в автомобилния сектор е и една от причините Samsung да даде 8 милиарда долара за Harman.

Източник: Reuters

Ново

Сделката вече е официална, а стойността е около 15,3 милиарда долара. Очаква се да бъде финализирана през следващите 9 месеца и ще бъде финансирана с пари в кеш от наличностите на Intel. В съобщението американската компания посочва, че очаква комбинацията да ускори иновацията в автомобилния сектор и да я позиционира като водещ доставчик на технологии в динамичния сегмент на автономните автомобили. Intel прогнозира, че към 2030 година пазарът на автомобилни системи, данни и услуги ще е на стойност 70 милиарда долара и очевидно компанията иска да получи голяма част от него.