Intel най-сетне стъпва на пазара на смартфони

Intel най-сетне стъпва на пазара на смартфони
След години усилена работа и забавяния от различно естество Intel най-сетне е готова да осъществи плановете си за стъпване на пазара на смартфони със свои процесори, базирани на архитектурата х86. На пресконференцията на компанията по време на CES 2012 беше представен новият смартфон Lenovo K800, който разчита на платформата Intel Medfield (мобилната версия на Atom). Устройството работи с модифицирана версия на Android 4.0 и разполага с впечатляващи характеристики, сред които 4.5" дисплей с резолюция 720p, процесор Intel Atom Z2460 с работна честота 1,6GHz (част от чипсета Intel XMM 6260), 8МР камера и пълен набор от безжични характеристики, сред които Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 3.0, GPS приемник и HSPA+ 21Mbps.

В допълнение, смартфонът е снабден и със съвместимост с технологията WiDi, което му позволява да осъществи безжична връзка с телевизор. Телефонът ще се появи на китайския пазар през първата половина на тази година и ще се продава в мрежата на оператора China Unicom. Lenovo демонстрира и 10" таблет IdeaPad K2110, който също работи с процесор Medfield и използва Android 4.0.

Lenovo не е единственият партньор на Intel. Шефът на Motorola Санджей Шах обяви, че компанията е сключила дългогодишно споразумение с Intel, по силата на което ще разработва устройства с чиповете на Intel. Нещо повече: първите телефони на Motorola с процесори Atom ще излязат през втората половина на годината.

Intel твърди, че едноядреният и двунишков процесор Medfield осигурява по-висока производителност и по-ниска консумация на енергия в сравнение с неконкретизиран ARM чип в телефон с Android. Освен това според компанията Android 4.0 е оптимизиран за работа с нейните процесори, а компанията е работила с външни автори на приложения, които да оптимизират своите проекти.

В допълнение, разбираме, че приложенията за Android, които са написани с помощта на Android NDK (осигурява нативен код), също работят с x86 телефоните с Android. Подробности не са известни, но изглежда, Intel е добавила някакъв вид емулатор, който ще позволи на нативните ARM заглавия да работят добре. Според компанията при пазарната премиера на телефона около 90% от нативните приложения ще работят коректно с устройствата с Medfield.

Още снимки на смартфона има в Тhe Verge:
http://www.theverge.com/2012/1/10/2698285/lenovo-intel-medfield-phone-first-hands-on

Препоръчани оферти

  • Мисля, че изостава значително от вече старичките Cortex-A9 чипове. Примерно A5 в iPad 2 има пикова производителност в LINPACK от 2Gflops/s, докато вероятните цифри за Penwell са стотина Mflops/s - между 10 и 20 пъти по-ниски. Отделно кинсумацията на ток в този тест е супер висока и Penwell нищо чудно да удари 4-8 вата, докато A5 ще е около 1 ват. Причината за тази разлика е в самата концепция на двата продукта. Penwell е изграден около голям микропроцесор с общо предназначение, докато ARM e система-върху-чип с множество специализирани компоненти, подпомагащи работата на изключително малки като площ микропроцесорни ядра. Тези копроцесори са много бързи във изпълнението на специализираните си задачи, средно 10 и повече пъти по-бързи от хардуера с общо предназначение, съответно са и толкова пъти по-икономични . От там идва разликата в енергопотреблението между ARM и x86 чиповете. Друго голямо предимство на ARM е работата с HD мултимедия. Декодирането на многоканален Dolby звук и 720p видео не е по силите на нито един Atom процесор. Същото е и положението при флаш видеото , което е 720p и нагоре. ARM обаче се справя със замах дори с 2 или повече 1080p видео потока, при това с енергопотребление под половин ват, докато Atom-а се пържи в собствените си мазнини , потребяваики далече нади 2 вата и изкарва някакво разсинхронизирано слайд-шоу още на 720p. Въпреки това влизането на Intel в пазара за смартфони ще има положителен ефект за потребителите, защото ще засили конкуренцията между производителите на хардуер. Вече има работещи образци от следващото поколение след Cortex-A15 и са използвани в готови сървърни продукти, но следете колко време ще им отнеме на основните производители да минат от A9 на A15. Дори се чакат множество нови премиери на A9 чипсети, нещо абсолютно излишно , когато имаме завършено ново поколение +2 пъти по-бързо от старото.
    A4i
  • Хайде всички дружно да започнем да спамим с усмивки по темите, явно е позволено :) По темата: Доста производителен изглежда процесора, ще видим в real life как е. П.С.: :)
    fintaraBG