Intel разработва нови умни очила

Intel разработва нови умни очила

Intel са разработили нови умни очила, които имат потенциала изцяло да променят представата ни за този тип устройства. Моделът Vaunt на външен вид изцяло прилича на стандартни очила и не съдържа камери, бутони, LCD екрани и микрофони. Особеното в случая с новото произведение на процесорния гигант е, че цялата информация от очилата се прожектира директно върху ретината на потребителя. Според тествалите прототипите на продукта Vaunt могат да бъдат носени без никакви затруднения през целия ден, а околните дори не разбират, че вашите очила не са обикновени. В случая най-интересното е, че Intel напълно са сменили подхода си към продукта и са се опитали да създадат нещо, което се вписва в околната среда. Именно това бе основният проблем на Google Glass и подобните очила, които изглеждаха неестествено на главата на своя притежател.

При Vaunt всичко е фокусирано върху удобството на потребителя, а целта е крайният продукт да тежи под 50 грама и самите очила да се усещат като стандартни такива. За целта цялата електроника е поместена в два малки модула, които са вградени в рамката. Това, което се случва, е, че очилата прожектират нужната информация към вашето периферно зрение. Самите данни могат да бъдат прости съобщения като указания или нотификации. Устройството е съвместимо с всеки смартфон с Android или iOS, а връзката се осъществява чрез Bluetooth. Самото прожектиране на информацията се осъществява чрез VCSEL лазер, който успява да достигне резолюция от 400x150 пиксела върху лещата на очилата. От там изображението се рефлектира директно върху ретината на притежателя.

Според Intel лазерът е с толкова ниска мощност, че изобщо не представлява опасност за зрението. Именно прожектирането директно върху ретината пък гарантира, че изображението е винаги фокусирано и няма никакво значение дали потребителят е с нормално зрение или носи очила. Към момента прототипите на системата съдържат освен лазера и акселерометър, който отчита движенията на главата ви, както и процесор за обработка на цялата информация. В бъдеще евентуално ще бъде интегриран и микрофон, за да може очилата да се използват съвместно с гласови асистенти като Google Assistant, Siri и Alexa. Естествено в случая става дума още за прототипи, които са далеч от своята пазарна премиера. От Intel планират програма с покани за избрани потребители през следващите месеци, така че системата да бъде тествана от по-широк кръг хора, преди да бъде пусната в масово производство.

Източник: The Verge

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция