Intel залага на ултрабуците, показва Android 3 върху таблет с Atom

В речта си по време на изложението Computex 2011 вицепрезидентът на Intel Шон Малони постави акцент върху нов клас от ултрапреносими компютри, за които компанията се надява, че ще успеят да повторят успеха на нетбуците. Компанията ги нарича ултрабуци, като в този клас попадат лаптопите с процесори от второто поколение процесори Intel Core, които са с дебелина под 20 мм и цена под 1000 долара. Компанията обещава първите продукти да са на пазара за коледните празници, но на Computex вече видяхме техен представител - модела ASUS UX21.

Според компанията към края на следващата година тези ултратънки и леки компютри ще заемат 40% от пазара за потребителски лаптопи. Сегашни модели също могат да се включат в тази категория, но в следващата вълна в началото на 2012 г. ще са още по-малки системи заради използваните в тях чипове Ivy Bridge, които ще са произведени по 22 nm технология и ще включват иновативния 3-D дизайн на транзисторите Tri-Gate. Освен това ще поддържат технологии като Thunderbolt и USB 3.0. През 2013 г. се очаква идването на платформата Haswell, която ще намали наполовина потреблението на енергия.

Внимание беше обърнато и на Medfield - варианта на процесорите Atom, който е предназначен за таблети и смартфони. Чипът е изработен по 32 nm технология и се очаква на пазара през първата половина на следващата година, като ще позволи създаването на таблети с дебелина под 9 мм. Intel за пръв път показа и прототип на таблет с Android 3.0, който използва Medfield.

Запис от презентацията:
http://intelstudios.edgesuite.net/computex/2011/sm/f.htm