iOS 11.3 може да повреди iPhone 8 с неоригинални дисплеи (обновено)

Миналата година ъпдейт на iOS деактивира екранните сензорни възможности на телефоните iPhone 7, които са били ремонтирани от независими сервизи и са били оборудвани с неоригинални дисплеи. По-късно Apple пусна поправка, която възстанови работата им, но посланието беше ясно – компанията може във всеки един момент да деактивира ключови функционалности в устройствата, които не са ремонтирани от оторизирани сервизи и не ползват оригинални части. Според Motherboard в края на март това се е случило отново с пускането на iOS 11.3, но този път е засегнат iPhone 8. Изданието посочва, че след инсталирането му много потребители на снабдени с неоригинални дисплеи iPhone 8 са установили, че те са спрели да отчитат докосванията.

Както пише Motherboard, този начин за ремонт не само е по-евтин, но понякога е единствената налична опция в близост до потребителите. Сервизни специалисти смятат, че всичко е свързано с малък чип, който контролира подаването на енергия към дисплея. През последните месеци те са подменяли без проблем дисплеите на телефона, но последното обновяване е изключило сензорните функции. Все пак специалистите вече имат решение, но то изисква повторното отваряне на устройствата и подмяната на въпросния чип. Предстои да видим дали Apple ще пусне нов ъпдейт, който ще активира неоригиналните сензорни дисплеи, но няма гаранция, че след време компанията няма пак да предприеме подобни действия срещу ремонтираните в независими сервизи устройства.

Източник: Motherboard

Ново
Оказва се, че последното обновяване на iOS може да създаде проблеми и за телефони, чиито дисплеи са сменени с оригинални части, но от независими сервизи. Според информация на Engadget потребителите на такива бройки на iPhone 8, 8 Plus и X са били изненадани с блокиране на функцията за автоматична промяна на яркостта на дисплея. В същото време ремонтираните в оторизирани сервизи телефони са наред. Сайтът посочва, че оплаквания за подобно поведение има от iOS 11.1, 11.2 и 11.3, така че може става дума за проблем, който е наличен от миналата есен.