iPhone 4 записва HD видео и има дисплей с резолюция 960х640 пиксела

iPhone 4 записва HD видео и има дисплей с резолюция 960х640 пиксела
Името на новия телефон на Apple е iPhone 4. Представеното тази вечер устройство не ни изненада с външен вид, тъй като изглежда по същия начин като това, което преди време ни представи блогът Gizmodo. С дебелина от 9,3 мм, Apple твърди, че iPhone 4 е най-тънкият смартфон изобщо. Сред новите допълнения са 3,5" дисплей с резолюция 960 х 640 пиксела, който е изработен по технологията IPS (същата като в iPad), 5МP камера с LED светкавица и задноосветен сензор (най-вероятно на OmniVision, те имат такива разработки), който подобрява качеството на снимките, особено при снимане в слабоосветени условия, запис на 720р HD видео при 30fps и дори процесор А4, който задвижва iPad. Останалите промени са свързани с конструкцията на корпуса, която използва стоманена сплав и закалено стъкло, добавянето на 3-посочен жироскоп, който ще е полезен при игрите, и батерия, осигуряваща до 40% повече време за разговори. iPhone 4 поддържа Wi-Fi 802.11n и има четирибандови HSUPA възможности, предоставящи скорост на изтегляне на данни от 7,2Mbps и изпращане при 5,8Mbps.

Видеоразговорите вече са част от възможностите на iPhone 4, но с уговорки. Функцията FaceTime работи само през Wi-Fi мрежа, т.е. не можете да използвате 3G връзка, и изглежда, разчита на специален протокол, тъй като ще може да се използва само с друг iPhone 4. Записаното HD видео ще може да се редактира директно в телефона чрез приложението iMovie, което обаче ще трябва да се закупи от App Store за 5 долара. Потребителите ще получат достъп и до приложението iBooks, с което ще могат да купуват книги от iBookstore и след това да ги четат и в iPad и iPod touch. iBooks вече поддържа и работата с PDF файлове.

Интересно е, че iPhone OS 4 вече ще се нарича iOS 4, което е логично, тъй като се използва и в устройства като iPad, които не са телефони. Това дава възможност да видим платформата и в други устройства, например в очакваната нова версия на AppleTV. Въпреки че събитията на Apple обикновено са прецизно организирани, този път презентацията беше съпътствана от проблеми с връзката на AT&T, като се наложи Стив Джобс на няколко пъти да помоли присъстващите да изключат Wi-Fi функциите на устройствата си, за да продължат демонстрациите. Защо Wi-Fi? Вероятно за да не злепостави партньорите от AT&T. Интересно е, че подобно на името iPhone, и думата iOS е запазена марка на Cisco.

Ъпгрейдът до iOS 4 за сегашните устройства на Apple ще започне на 21 юни, като ще е безплатен за всички, включително за притежателите на iPod touch. Разбира се, устройствата няма да поддържат пълната функционалност на платформата - тя е запазена за iPhone 4. Продажбите на новия телефон ще започнат на 24 юни, като първоначално ще се предлага в Щатите, Англия, Германия, Франция и Япония. През август ще се появи в още 24 страни, а през септември в още 44. В последната партида вероятно ще бъде и България. Така устройството ще се продава в общо 88 страни в целия свят. Както очаквахме, ще видим бяла и черна версия. В Щатите вариантът с 16GB памет ще може да се купи за 200 долара, а този с 32GB ще струва 300 долара. AT&T спира да предлага 3G, като неговото място ще заеме 3GS на цена от 99 долара.

http://www.apple.com/iphone/

Аксесоари за:
 • И за пореден път се убеждаваме, че Чилко не e на ''ти'' с английския... :D Както и да е, по мнението на Samsung... Много интересно, бях убеден, че IPS-a на iPhone 4 ще бъде доста по-добър от AMOLED-a на N8, но ще отстъпва пред Super AMOLED-a на Galaxy S. Изглежда е доста по-добър, отколкото очаквах, щом дори има повече sharpness...
  jamesjames
 • samsung имат мнение за дисплея на iphone 4 и то не е особено добро :) [Quote]According to a Samsung spokesperson, the high-res retina display on the iPhone 4 offers only a 3 to 5 percent advantage in sharpness over its own Galaxy S Super AMOLED screen, but sucks down a wasteful 30 percent more power. Moreover, Samsung believes its screens offer better viewing angles and contrast, and concludes by saying that "structurally, IPS LCD technology cannot catch up with AM-OLED display technology."[/Quote] http://www.koreaherald.com/national/Detail.jsp?newsMLId=20100609000744
  chilko
 • Не може 70% от темата да си говорим само за видеоразговори. Всички разбрахме, че Епъл са решили да не слагат поддръжка на стандартните видео разговори и за който това е проблем, да не си купува айфон. Направили са нов отворен стандарт с по-високо качество, който и други компании могат да ползват, ако искат. Дали решението е лошо или добро, времето ще покаже. Мен лично не ме интересува, защото и от втория си телефон, който поддържа видеоразговори, не ги ползвам. Резолюцията несъмнено е прекалено висока за размера, но е направена с цел запазване на съвместимостта със софтуера. Иначе твоя 3,7" дисплей е по-дълъг, но по-тесен и като площ няма да се учудя, ако е колкото или дори по-малък от този на айфон ;) На демонстрацията iMovie ми направи много добро впечатление и смятам, че бих го ползвал понякога.
  board
 • С други думи ТЬПО като всяка американска измислица,като всяко тяхно нещо.ТЬПООО ЧЕ ЧАК КВАДРАТНО.Верно наистина фолклора,че са изключително просто племо е верен.И да се радват на това нещо????БООЖЕ МОЙ!!!Че и по гьрдите се тупак "ВИЩЕ КО НАПРАИХМЕ" ХАХАХАХАХАХАХАААА.Смешници ^&(*^(*&(%*&$^%(&$Е#Е%^!@#%$$^&%*(&
  nikolchokolo
 • Телефонът е страхотен, въпреки просташките си ограничения (yes) Аз лично много го харесвам. 8) Но... [Quote]Направете си една група във facebook на мразещите Face Time[/Quote]Както отвърнах на лафа на deezel "ми той и до Луната не ходи" - проблемът е, че ходи до Марс, но до Луната - не. Т.е. ако ще махваме с ръка като лисицата за гроздето - защо тогава Apple въобще са си правили труда да разработват тази функционалност? [Quote]С дебелина от 9,3 мм, iPhone 4 е най-тънкият смартфон изобщо.[/Quote]Абсолютно... поне докато някоя [B]сянка[/B] не го засенчи ;) [Quote]3,5" дисплей с резолюция 960 х 640 пиксела, който е изработен по технологията IPS[/Quote]Тази технология ми събуди интереса, но тези 3,5"... та на мен дисплеят на Milestone (3,7" ) ми е малък за тези 854x480 [Quote]Записаното HD видео ще може да се редактира директно в телефона чрез приложението iMovie[/Quote]Това със сигурност е в пъти по-непрактично от видеоразговорите въобще. :X
  РПГ - Sage
 • Направо с учудвам колко много хора с размрънкаха за тази глупост. Но най-смешното е, че сигурно повечето не са провели толкова видеоразговора, колкото мнения имат в темата. Направете си една група във facebook на мразещите Face Time и спрете да флудите темата с едно и също. Нов телефон, нова версия на ОС-а, но всички говорят за пустия видео разговор. Не видяхте ли нещо друго в петдесетината реда новина, примерно: [Quote]С дебелина от 9,3 мм, iPhone 4 е най-тънкият смартфон изобщо.[/Quote] [Quote]корпуса, който използва стоманена сплав и закалено стъкло[/Quote] [Quote]3,5" дисплей с резолюция 960 х 640 пиксела, който е изработен по технологията IPS[/Quote] [Quote]камера с LED светкавица и задноосветен сензор[/Quote] [Quote]запис на 720р HD видео при 30fps[/Quote] [Quote]Записаното HD видео ще може да се редактира директно в телефона чрез приложението iMovie[/Quote] [Quote]процесор А4[/Quote] [Quote]3-посочен жироскоп[/Quote] [Quote]батерия, осигуряваща до 40% повече време за разговори[/Quote] [Quote]Wi-Fi 802.11n [/Quote] .... След подобно нещо какво да кажеш, ебати скапания телефон заради видеоразговора, много ясно. Или защо не коментирате над 200-те хиляди приложения в App Store за 2 години? Еми какво да кажете едни още си ръчкат java, други толкова обясняваха как OVI store ще отвее App Store... Съвземете се хора, въпросния телефон ще е абсолютен бестселър и има защо.
  board
 • Не се "хващам за простотията", казвам реално как стоят нещата, но понеже сте i-настроени не виждате истината, а си фантазирате някакви истории с 3G "дупки", как всеки ще си купи iPhone 4, за да проведе видеоразговор, ако му се наложи и какви ли не глупости, за да си защитите тезата, че iPhone 4 е с пълноценна функция видеоразговор - едва ли не като на всички останали телефони, а такива като нас си плюят ей така от омраза. Който НЕ е ползвал видеоразговор - той не знае какво е преимуществото да можеш да се видиш с човек, който е на хиляди километри от теб (не че и Skype не би свършил работа, но приемете факта, че не може да сте постоянно в skype online и събеседника също). Гъзарчетата с предплатени карти с по няколко стотинки ваучер и последен модел телефон едва ли някога ще ползват видеоразговор - за тях тази "екстра" не е от значение дали ще присъства и ще се ползва пълноценно ([B]нямам предвид теб keyone[/B] - говоря по принцип).
  centur
 • keyone хайде по кротко, ок? Това е форум и всеки си има мнение, както ти си имаш мнение за Nokia :) Никой не обича да го ограничават в каквото и да е. И на мен не ми харесват други неща в телефона , примерно липсата на допълнителна карта памет, ограничения Блутут както при всичките им досега излезли модели,липсата на стерео тонколони като на 5800, липсата на ксенонова светкавица както при N82 и N8 ....и тн.. но въпреки това ми харесва и след като излезе мисля да си взема един от двата или този или N8. (woo)
  apolon_25
 • Не очаквах от теб да се хванеш на пълната простотия.
  keyone
 • Много хитра стратегия от Apple - "връзват" старите си фенове да си купят новия iPhone 4 и старите (2G, 3G, 3GS) излизат извън строя така да се каже ... и после продажбите растат.
  centur
 • Ако си чел постовете им ще знаеш, че те а и аз междрудругото смятат функцията видеоразговор за излишна(или поне с Дарин сме коментирали). Единствените хора, които реваха за този "недостатък" са тези дето са виждали iPhone на картинка и ползват 1100 като основен телефон на Прима/Б-Конект. Просто коментираме реализацията, че е направена по много добър начин. vladovn да безплатни са ..
  Nistel
 • И първия iPhone нямаше GPS, по тая логика в следващия (2011 модела) ще има възможност за видеоразговор без значение връзката и марката телефон. Иначе, някой беше писал, че през wifi видеоразговорите са щели да бъдат безплатни?? Всъщност Джобс каза ли, че няма да се таксуват от оператора?
  vladovn
 • Да, дори да има така наречената 3G "дупка" после ще мога да звънна отново без да се притеснявам, че еди къде си няма отключена WiFi мрежа или че отсрещния не си е купил iPhone 4 и не мога да му звънна въобще. Тук усещам как keyone, board и deezel ще си купят по един iPhone 4 и ще си говорят само 3-мата :D А останалите (с "нормално" 3G) ще си говорим навсякъде без да се притесняваме, че отсрещния няма същия апарат или няма отключена WiFi мрежа наблизо, за да проведе видеоразговор. Като не можеш да се възползваш от една екстра пълноценно - какъв плюс е тя тогава ?
  centur
 • Хайде да си говорим честно - какъвто и да е айфон - и да няма нито един недостатък тук винаги ще продължават да се говорят лоши неща. Не е ли така ? Въпрос на време е да се напише Скайп и други програми ползващи предната камера. Стандарта е отворен и пак въпрос на време е да се добави към наличния софтуер за видео чат под Windows, Mac OS и Linux. Говори се, че и други производители на мобилни телефони ще го използват и това би било много печеливша стратегия за тях - ведната стават съвместими с десетки милиони устройства по целия свят. Една положителна черта, която е убягнала тук е, че тези видеоразговори реално не се таксуват дори и когато се пуснат през 3Г мрежата на по-късен етап. Не знам за вас, но аз 80% от времето си съм в wi-fi мрежа - на работа и вкъщи .. в останалото време гледам да не се обременявам с интернет изобщо. В крайна сметка това дали един продукт е добър се определя от това дали се купува .. а iPhone определено се купува ;)
  Nistel
 • Аха, вижда. Много са, направо не си заслужава да се взима. Сигурно ще включиш лошо поставена ябълка, много малък дисплей, глупава ОС и глупави приложения. :|
  keyone
 • Напълно е излишно да го правя..не мислиш ли..? Пък и след това темата ще се заключи..!
  888888
 • Изреди ми всички минуси на айФоун, моля.
  keyone
 • Явно..някои хора са си сложили iкапаци..и всички минуси те ги виждат като плюсове :D...и са абсолютно убедени в това, което им говори Човекът Слънце...!!
  888888
 • Да, това, което не ви харесваше вече не съществува и сега отново ние говорим глупости. :D
  keyone
 • дали не е обратното? - фенбойчетата на apple пак оправдават решенията на джобс като god sent. не им е за пръв път :) едно просветляващо четиво, не че не важи за всички, но за apple в най-голяма степен. рекламата ни манипулира. http://youarenotsosmart.com/2010/05/19/fanboyism-and-brand-loyalty/ [Quote]Apple advertising, for instance, doesn’t mention how good their computers are. Instead, they give you examples of the sort of people who purchase those computers. The idea is to encourage you to say, “Yeah, I’m not some stuffy, conservative nerd. I have taste and talent and took art classes in college.” Are Apple computers better than Microsoft-based computers? Is one better than the other when looked at empirically, based on data and analysis and testing and objective comparisons? It doesn’t matter. Those considerations come after a person has begun to see themselves as the sort of person who would own one. If you see yourself as the kind of person who owns Apple computers, or who drives hybrids, or who smokes Camels, you’ve been branded. Once a person is branded, they will defend their brand by finding flaws in the alternative choice and pointing out benefits in their own.[/Quote]
  chilko