iPod навърши 15

iPod навърши 15

На 23 октомври 2001 година Стив Джобс представи едно малко устройство, което скоро след това щеше да промени историята. Това е музикалният плеър iPod, който постави основите на огромната компания, в която Apple се превърна по-късно като осигури нов начин за дистрибуция на цифрова музика. Потребителите бързо оцениха удобството на iPod и технологията зад него, която им доставяше любимата музика с натискането на бутон, и през следващите години устройството се превърна в стандарт по отношение на персоналните плеъри. Първото поколение на джаджата е с капацитет за файлове от едва 5GB, работи само с Mac и струва 399 долара.

В началото продажбите не вървят особено добре, но през 2003 година компанията стартира магазина iTunes Music Store и пуска iTunes за Windows. Това променя всичко и продажбите на серията iPod, в която са добавени и много други модели, бързо се увеличават. След това смартфоните станаха част от живота ни и всичко се промени отново. Навлизането на умните телефони логично доведе до спад в употребата на iPod, но устройството вече беше изпълнило мисията си да ни запознае с концепцията за купуване на съдържание. По-късно Apple използва наученото, за да изгради останалите части от мрежата си за цифрова дистрибуция на видео и книги и разбира се – на приложения.

iPod все още е част от портфолиото на Apple и се предлага в три модела (класическата версия беше спряна още през 2014), но продажбите му са далеч от реализираните почти 55 милиона броя през 2008 година. Междувременно се появиха услугите за стрийминг на музика и премахнаха нуждата да носим с нас устройства, които съдържат цялата ни музикална колекция. Вече по всяко време имаме достъп до милиони песни от различни източници, без да е нужно да ги прехвърляме от компютър, така че е време да оставим iPod да се радва на заслужена почивка.