Излезе MeeGo 1.0, предлага версия за нетбуци

Излезе MeeGo 1.0, предлага версия за нетбуци
Както беше обещано от Nokia и Intel, в края на месец май излезе версия 1.0 на новата платформа MeeGo. Първото издание осигурява на авторите на приложения възможност да започнат да създават софтуер за нея и идва с потребителския интерфейс за нетбуци. През юни очакваме да видим и интерфейса за смартфони. Версиите ще се появяват на всеки 6 месеца, като следващото (1.1) е планирано за октомври и ще включва поддръжка за устройства със сензорен дисплей като таблети, автомобилни системи и телефони. Вече е достъпен и MeeGo API който разполага с Qt 4.6, MeeGo SDK, среда за разработване на приложения и колекция от допълнителни системи и инструменти. През юни ще излезе и версия на MeeGo SDK, поддържаща сензорни дисплеи.

На практика MeeGo 1.0 изглежда точно като Moblin 2.1 и освен че е оптимизиран за ниска консумация на енергия и висока производителност, върху основния екран дава бърз достъп до различни приложения като календар, задачи, ъпдейти от социални мрежи, скоро използвани файлове и т.н. Браузърът е Google Chrome, като има и вариант за ползване на варианта му с отворен код Chromium. Във версията за телефони ще се използва мобилната версия на Mozilla. Иначе вътре са включени разнообразни кодеци, Flash плъгин, работа с 3D графика, ново поколение файлова система BTRFS, Qt 4.6, възможности за връзка и др.

В момента са достъпни за изтегляне два варианта на MeeGo 1.0 - за нетбуци и за Nokia N900, но във втория случай все още няма достъп до графичен интерфейс. Вече успяхме да изпробваме версията за нетбуци и скоростта на работа e наистина впечатляваща. При стартиране от USB памет върху Acer 1810TZ, операционната система зареди за по-малко от 20 секунди, а след това реагираше доста бързо.

http://meego.com/downloads

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция